Til bords med Castagneto.

“Castagneto a tavola” (til bords med Castagneto) Castagnetofandt i Ã¥r sted mellem den 24 April og 11 Maj. Den lille by Castagneto Carducci, som ligger i provinsen Livorno ud til det Tyrrhenske hav, havde inviteret alle interesserede til kunst, kultur og gastronomiske dage hvor arrangementerne bød pÃ¥ alt fra temamiddage pÃ¥ byens restauranter, til vinsmagninger af bl.a. de store rødvine fra omrÃ¥derne omkring byerne Bolgheri og Castagneto Carducci samt et næsten dagligt marked pÃ¥ byens torv hvor der var prøvesmagninger pÃ¥ Pecorino (ost af fÃ¥remælk) fra forskellige egne af Toscana, Salame (variationer af pølser), chokolade, honning, øl osv.

Af tidsnød havde vi valgt (kun) at tage forbi markedet og fÃ¥ en snak med de mange lokale producenterpecorino modnet i nøddeblade (enkelte langvejs fra) og selvfølgelig  smage pÃ¥ deres produkter – det vender vi tilbage til.

Vi fandt to interessante stande med nogle vældig engagerede og yderst sympatiske mennesker bag. Den første var en osteproducent fra San Giuliano Terme lige nord for Pisa – Il Caciaio di Gello. Vi talte med ostemageren Daniele Meini og han fortalte at han startede, efter en lang periode i den gastronomiske sektor, med at lave ost i 2000. Efter opstarten med mange forsøg og lang tids prøven eksperimenterer Daniele idag med at lave nye typer af oste med rÃ¥mælk af FÃ¥r, køer og geder som i bogstaveligste forstand græsser fÃ¥ meter fra hvor han laver osten.Pecorino Den karismatiske Daniele Meini elsker at gøre en stor ting ud af fortælle voksne som børn om hvordan man laver ost. Han sagde ydermere at hvis man skulle have spørgsmÃ¥l om opskrifter eller oste generelt sÃ¥ skal man ikke holde sig tilbage for at skrive til ham pÃ¥: info@meinidaniele.it (han svarer med det samme, hvis han altsÃ¥ ikke lige laver ost tilføjede Daniele grinende). Vi smagte pÃ¥ nogle af hans Pecorini hvoraf én, modnet i valnøddetræsblade, var en rendyrket fornøjelse. En fuld og rund smag pÃ¥ den salte side, harmonisk i strukturen, elastisk med masser af nødder og grønne urter.

En anden af hans gode oste var endnu en fyldig Pecorino med frugt i både duft og smag. Denne var modnet i tobaksblade hvilket resulterede i en dejlig sødhed. Med den syrlige eftersmag var der en god balance over hele feltet. Kaldte på en sprød hvidvin(!).

Øl fra bjergene.Birra

Da fedmen fra ostene skulle renses væk indfandt vi os hurtigt hos ølbryggeren fra det lille mikro-bryggeri “La Petrognola” (opkaldt efter byen) – i Garfagnana omrÃ¥det i Appeninerne i det nordlige Toscana i provinsen Lucca. Han har fundet sin inspiration i kærligheden til det smukke omrÃ¥de hvor han brygger sine øl og i den kornsort han brygger dem pÃ¥ – Speltkorn.  Spelten i Garfagnana zonen, som i 1996 fik tildelt IGP (kvalitetsstempel af geografisk oprindelse) status af EU, er kroppen og kraften i denne overgærede og ufiltrerede øl paa 5,5 %. En let duft af gær, utrolig flot og cremet skum. Øllen fÃ¥s i en 33 og 66 centiliters flaske og laves iøvrigt ogsÃ¥ i en mørk udgave.La Petrognola Denne mørke var vi dog ikke specielt begejstrede for. Skummet forsvandt for hurtigt og den manglede lidt fyldighed pÃ¥ trods af sine 7 %. bryggeren fortalte endvidere at vores favorit (den lyse), i 2006 vandt en pris for Ã¥rets hÃ¥ndlavede øl i kategorien “øl med andre kornsorter”. Denne IGP mærkede kornsort skal dyrkes i mellem 300-1000 meter over havoverfladen uden brug af kemiske midler fortalte den passionerede ølmand fra bjergene.

 

 

Keramik fra LivornoKeramik

Vi vil slutte artiklen af med et par billeder af “Christina Piombanti”s flotte keramik som vi fandt spændende. Hendes arbejdsstudie ligger i havnebyen Livorno, 15 kilometer syd for Pisa, og hedder “Laboratorio d’Arte”. Hun har desværre intet website. hvor man kan se billeder af hendes arbejde, men det rÃ¥der vi bod pÃ¥ her. Kontakt info nederst i artiklen.

 

 

Nyttige Oplysninger:Keramik

Find Castagneto Carducci her:

http://www.eventiesagre.it/citta_Castagneto+Carducci/_Castagneto+Carducci_LI.html

I kommunen Castagneto Carducci ligger den lille by Bolgheri som har lagt navn til Bolgheri Doc vinene hvorfra der bla. kommer den verdenskendte Sassiscaia. Her er druesammensætningen i rødvinene noget anderledes i forhold til Chianti omrÃ¥det i Toscana, da her tillades betydelige mængder Cabernet Sauvignon, Merlot og andre “ikke-typiske” druer. Her blev ogsÃ¥ SuperToscaner begrebet opfundet.

Fåreosten Pecorino Toscana har D.O.P beskyttelse/kvalitets status og må kun produceres i regionerne Toscana, Umbrien, Sardinien og Lazio. De mindre producenter bruger ofte råmaelk(ubehandlet mælk, ikke varmebehandlet). I Italien spiser man oftest de regionale oste i hjemmet. Af samme årsag finder man for det meste kun Pecorino ost i butikkerne i Toscana hvor de tit bliver kaldt Cacio. Der produceres desuden Pecorino Sardo DOP (en sardinsk variant), Pecorino Siciliano DOP (Siciliansk variant) og endelig Pecorino Romano DOP (produceres i Toscana, Lazio og Sardinien).

 

0039-3291636534 er tlf. nummeret pÃ¥ Laboratorio d’Arte ved keramiker Christina Piombanti

 

  , , , , , , , , , , , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *