Grydestegte artiskokker er en lækker garniture(corntorno) til f.eks. kød-hovedretter eller som antipasto, med flager af en lagret pecorino og ekstra jomfru olivenolie. Vi har her brugt de violette artiskokker fra Italien, som man desværre ikke ser sÃ¥ ofte herhjemme. Skulle i falde over dem i et velassorteret supermarked, pÃ¥ et Farmers Market eller mÃ¥ske Torvehallerne i København, sÃ¥ snyd ikke jer selv for denne delikate grøntsag, som, indrømmet, ikke er den nemmeste grøntsag at hÃ¥ndtere – men følg vores trin for trin guide her.
Grydestegte artiskokker
-  Følg vores trin for trin
guide her, for at klargøre artiskokkerne.
- Skær de halve artiskokker i 1/2 cm tykke skiver.
- Skær hvidløget i meget fine skiver.
- Varm en pande med høje kanter eller stegegryde op og tilsæt olivenolie. Steg artiskokkerne i et minuts tid. Tilsæt, salt, hvidløg og nogle kviste timian og lad dem stege med i 1-2 minutter. Artiskokkerne og hvidløget skal ikke tage farve.
- Tilsæt hvidvin og lad den fordampe helt
.
- skru ned til laveste varme, læg låg på og steg/braiser dem i ca. 15-20 min. Tilsæt eventuelt lidt grøntsags fond, hvis det bliver for tørt.
- Server dem som de er, til rødt eller lyst kød – eller som en antipasto, anrettet med hvidløgsskiverne, flager af en lagret Pecorino ost(italiensk fÃ¥reost – eller en god parmesan), overhældt lidt god ekstra jomfru olivenolie.
Grydestegte artiskokker 4 portioner
4 små italienske, violette artiskokker
1 stort fed hvidløg
Olivenolie og 1/2 dl tør hvidvin
3-4 stilke timian eller citrontimian
evt. 50 gram Pecorino ost eller Parmesan
Grydestegte artiskokker eller braiserede artiskokker, kalder man Carciofi stufati på italiensk.