Pane Toscano – opskrift på Toscansk brød uden salt

Pane Toscano eller Pane di campagna, som det oftest kaldes, er det kendte brød fra regionen Toscana som laves helt uden salt. Det spises selvfølgelig friskbagt, til frokost og middag, men bruges derudover daggammelt til en række rustikke retter fra “La cucina povera”(fattigmandskøkkenet) – et køkken som opstod ud af de få gode og billige ingredienser man havde ved hånden.

Ingredienser

1 kilo italiensk hvedemel Tipo 00 eller 0

650 ml lunken vand

5 gram gær

Fremgangsmåde

udrør gæren i vandet og tilsæt til hvedemelet. Ælt dejen sammen, men kun lige til den hænger sammen. Lad den hæve 2-3 timer på et lunt sted og slå den derefter ned. Lad den kold-hæve til næste dag.

Tag dejen ud fra køl og lad den stå i ca. 2 timer. Tag dejen op og løft dejen over på en bageplade drysset med mel og læg den som et aflangt brød uden at forme for meget. Fordel en håndfuld mel over brødet og lad det hvile endnu 1/2 time. Sæt det i en forvarmet ovn på 220 grader med damp i 10 minutter(hæld et glas vand i en bradepande). Tag dampen fra og skru ovnen ned på 200 grader. Vend brødet efter 20 minutter og giv den endnu 15 minutter. Sluk ovnen og lad brødet stå på efter-varmen. Pane Toscano skal være sprødt udenpå med en sej krumme indvendig.

Nyttig information

Pane Toscano er det foretrukne type brød i Toscana og meget udbredt i Umbrien. Brødet bages i andre regioner og i Rom laves en tilsvarende type brød af navnet “Terni”. Brødet bliver naturligvis bagt i stenovn og er aldrig tilsat salt.

  , , , , , , , ,


One thought on “Pane Toscano – opskrift på Toscansk brød uden salt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *