Spaghetti med chilipølse og ricotta

Spaghetti med chilipølse og ricotta

Spaghetti med chilipølse og ricotta er endnu en simpel pastaret fra det syditalienske køkken – nærmere bestemt Calabrien. Den smørbare chilipølse, som på de kanter kaldes for ‘Nduja, sparker blidt til smagsløgene, og er man ikke vant til stærke krydderier, skal man nok holde lidt igen med mængden – den er ikke for børn! Opskriften er, som det sig hør og bør, mere end enkel, og kan laves hurtigere end man lærer at udtale navnet ‘Nduja, så en calabreser kan forstå det.

Spaghetti med chilipølse og ricotta

Spaghetti med chilipølse og ricotta

  1. Hak løget helt fint.
  2. Varm en pande velegnet til pasta, med høje kanter, op på middelhøj varme. Tilsæt lidt olivenolie og svits blidt løget heri. Det må ikke få farve.
  3. Skrab et stykke ud af den smørbare ‘Nduja-pølse og tilsæt til løgene efter to minutter. Lad det svitse med i nogle minutter på middel varme og rør jævnligt rundt, så der dannes en cremet konsistens.
  4. Tilsæt lidt tør hvidvin og lad det fordampe helt.
  5. Tilsæt en stor klat ricotta og lad det hele simre sig cremet. Hvis sugoen (saucen) bliver for tør, tilsættes lidt pastavand.
  6. Imens varmes en stor gryde med saltet vand op. Kog pastaen til den er al dente.
  7. Læg pastaen op i sugoenog sving det hele godt rundt. Juster med lidt pastavand for en mere cremet konsistens. Smag evt. til med salt.
  8. Server retten brandvarm drysset med revet parmesan eller pecorino samt friske urter.

'Nduja

Spaghetti

Spaghetti med chilipølse og ricotta – 4 personer

1 mellemstort løg.

25-75 gram ‘Nduja – alt efter hvor stærk man ønsker retten.

1/2 dl. tør eller let frugtig hvidvin.

125 gram ricotta.

500 gram god spaghetti.

Friske krydderurter såsom citrontimian, basilikum eller persille.

Tips og info

I en variant fra Calabria tilsættes 1/2 dl. tomatsauce efter pølsen, som simrer med i et par minutter, inden at ricottaen tilsættes. Hvis man ønsker at blide saucen op kan man sagtens tilsætte mere ricotta.

Saucen kan også bruges som en smørbar creme på bruschette (tykt, toasted brød), og serveres som en antipasto.

Den oprindelige ‘Nduja med PAT-mærket (traditionelt produkt) kommer fra byen Spilinga i provinsen Vibo Valentia i Calabria.

Pølsen ‘Nduja, som man mener kom med franskmændene for et par århundreder siden, blev oprindeligt lavet på indmaden fra grisen og den specielle stærke chili fra regionen. I dag bruger man det fedtholdige mavestykke, boven og skinken. Det hele hakkes groft med chili og tilsættes salt, inden at man fylder ‘Ndujaen på tarm fra gris.

‘Nduja er specielt kendt for sin konsistens. Italienerne kalder den for spalmabile – smørbar på dansk.

'Nduja ricotta

Ricotta og 'Ndujacreme

Spaghetti med chilipølse og ricotta

  , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.