Hjemmelavet Spaghetti med jomfruhummer, tomat og mynte

Hjemmelavet Spaghetti med jomfruhummer, tomat og mynte

Hjemmelavet Spaghetti med jomfruhummer, tomat og mynte – lavet på det fantastiske køkkenredskab La Chitarra, som direkte oversat betyder Guitaren. Det er et køkkeninstrument, som stammer fra Abruzzo og generelt har stærke rødder i det Syditalienske køkken – i regionen Puglia laver man f.eks Troccoli alla chittara. Jeg mindes, hvordan min oldemor Rosa, som oprindeligt kom fra Abruzzo, ofte brugte La Chitarra, når hun lavede frisk pasta og derfor glæder det mig, at kunne føre traditionen videre med dette flotte stykke håndværk.

Hjemmelavet spaghetti

Hjemmelavet Spaghetti med jomfruhummer, tomat og mynte

 1. Lav en portion pastadej og læg den på køl.
 2. Skallen omkring jomfruhummerhalerne knækkes let mellem fingrene og den pilles forsigtigt af fra toppen og nedefter. Nogle gange hænger tarmen ved skallen og trækkes ganske let ud når skallen fjernes. Hvis tarmen stadig sidder i jomfruhummeren, kan den nemt fjernes, ved at tage den ud med en lille pincet eller fisketang. Stik tangen forsigtigt ind nederst på halen og træk tarmen ud.
 3. Steg skallerne hårdt af i en stor gryde på høj varme. Mas dem godt med en grydeske eller piskeris så smagen rigtig kan trækkes ud.Tilsæt en lille skefuld tomatkoncentrat og lad det svitse med i et par minutter.
 4. Hæld vin på og lad det fordampe næsten helt ind.
 5. Tilsæt urterne og lad dem stege med 3-4 minutter.
 6. Hæld vand på så det lige dækker. Lad det hele simre i 35-40 min. Si fonden og hold den varm.
 7. Mens fonden simrer starter du på at lave Sugo (sauce). Steg løget og det knuste chili af i lidt olivenolie til løgene er klare.
 8. Hæld hvidvin på og det fordampe helt.
 9. Skold tomaterne, pil skindet af og skær dem i kvarte. Tilsæt til løget og lad det stege med et par minutter.
 10. Tilsæt 1 dl. hummerfond og lad det reducere lidt ind ved svag varme. Tilsæt jomfruhummerhalerne, som kun netop varmes igennem.
 11. Rul pastadejen ud i plader, som passer i længden med La Chitarra. Rul med en kagerulle over pastaen og tryk pasta igennem strengene med dine fingerspidser. Drys med lidt durum-mel og læg hver portion på et meldrysset bord. Ejer du ikke en Chitarra så køres den blot igennem valserne på pastamaskinen eller skæres i hånden, som i denne opskrift.
 12. Kog spaghettien al dente og læg dem over i sugoen. Sving
  det hele godt rundt på mellem-højt blus til sugoen sætter sig rundt om pastaen. smid en lille portion revne mynteblade og sving en sidste gang.
 13. Server pastaen med frisk mynte.

Jomfruhummer

Sådan fjernes tarmen fra jomfruhummer

Hjemmelavet Spaghetti med jomfruhummerhaler, tomat og mynte

Hjemmelavet Spaghetti

Spaghetti alla Chitarra

Hjemmelavet Spaghetti med jomfruhummer, tomat og mynte – ingredienser 2-4 port.

 • 1 portion pastadej
 • 20-30 små jomfruhummerhaler. Hvis de er med hoved, bruges også de til fonden.
 • Urter til fonden: 1 gulerod, 1 porre, 1 stort løg og evt. lidt timian
 • 1 skefuld tomatkoncentrat
 • 2 dl tør hvidvin til fonden og 1 dl til sugoen
 • 1 stort løg, hakket fint
 • 1 lille knust tørret chili
 • 12-14 små daddeltomater
 • Frisk mynte

Hjemmelavet spaghetti

Resten af hummerfonden kan med fordel fryses ind i små portioner. Den kan bruges til forskellige saucer til pasta med fisk.

I Abruzzo er de mest anvendte saucer (sugoer) Ragù af gris, ko eller lam. Spaghetti alla chitarra kaldes også for Tonnarelli eller Maccheroni alla chittara (på dialekt Maccarune). Størrelsen er lig Tagliolini (ca. 2-3 cm) og vendes guitaren om, er der på den anden side strenge med størrelse til Fettuccine pasta.

Hjemmelavet Spaghetti med jomfruhummer, tomat og mynte

Denne ret kræverLa salita hvidvin – og en syrerig af slagsen. Tomatens syre skal nemlig have lidt modspil, og samtidig giver lidt underspillet sødme, friske citrusnoter og lidt grøn frugtbund i vinen en bedre balance i forhold til en knastør hvid. Det vil ligeledes være et fantastisk komplement til jomfruhummernes naturlige sødme.

Vi har derfor valgt at parre retten med en frisk, naturlig trebbiano d’Abruzzo fra den lille producent Rabasco. Det er sjældne vine pga. af de få flasker, som produceres årligt – men det gør jo kun oplevelsen bedre.

  , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *