Risotto med artiskok er en perfekt efterÃ¥rsrisotto – de cremede ris i modspil til de delikate og let bitre artiskokker, giver retten den rigtige balance.
Følg vores trin for trin guide og se hvordan man klargør de italienske, violette artiskokker.
En grøntsags fond eller let kyllingefond giver det bedste resultat her – ingen kraftige kødfonder til at forstyrre artiskokkens unikke smag.
Risotto med artiskok
- Følg vores trin for trin guide for at klargøre artiskokkerne.
- Skær de klargjorte og halverede artiskokker i tynde skiver. Varm en pande op på medium/høj varme og hæld olivenolien heri. Steg artiskok skiverne. Efter et par minutter tilsættes et fintsnittes fed hvidløg. steg 1 min.
- Tilsæt hvidvinen og lad den fordampe helt.
- Læg låg på panden og skru ned på laveste blus. Lad artiskokker stå og småsimre i 15 minutter. Sæt til side.
- Hak løget fint og steg det klart, på medium/høj varme, i lidt olivenolie og en klat smør i en gryde. Tilsæt en knips salt.
- Tilsæt risene og lad dem stege med til de er glasklare.
- Tilsæt hvidvin og lad den fordampe helt.
- Tilsæt fond så det akkurat dækker risene. Skru ned for varmen og lad risene småkoge i fonden. Tilsæt fond hver gang risene har absorberet 1/3 fond. Efter 5 minutter tilsættes artiskokkerne(gem de flotteste til anretningen).
- NÃ¥r risene er lige knap al dente, tages risene fra varmen og tilsættes smør og parmesan. Rør rundt sÃ¥ risottoen bliver cremet og lad den hvile min. 3-4 min. Husk at risottoen skal være lidt vÃ¥d inden at den hviler, da den stadig absorberer væde – dette forhindrer en tør risotto.
Risotto med artiskok – 4 portioner
4 italienske, violette artiskokker
4 hÃ¥ndfulde risotto ris – Carnaroli eller Vialone Nano er bedst
1 dl. hvidvin – 1/2 til artiskokkerne og 1/2 til risene
1 liter god grøntsags fond eller let kyllingfond
1 fed hvidløg
1 mellemstort løg
50 gram smør
2 store håndfulde frisk revet parmesan
Urter til pynt – timian eller citrontimian f.eks.