Risotto med blæksprutteblæk og havets frugter – Risotto nero ai frutti di mare

Risotto med blæksprutteblækRisotto med blæksprutteblæk er en klassiker mange steder ved den italienske kyst. Som i alle fisk- og skaldyrs risottoer, skal der ikke ost i – det er meget sjældent at man finder kombinationen ost og fisk i Italien.

Tilgengæld må der gerne komme en god klat smør i og det hjælper på blødheden, samt giver lidt syre til retten.

Blæksprutteblæk er ganske vist ikke det nemmeste at finde, men køb en frisk 10armet blæksprutte hos fiskehandleren og pilHavets frugter forsigtigt blækblæren ud selv. Ellers kan man købe renset blæk i næsten alle supermarkeder i Italien og selv hjembringe lidt af det sorte guld, fra sin næste rejse til støvlelandet.

 

Sådan laver du Risotto med blæksprutteblæk

  1.  Steg løget i olivenolien ved middel/høj varme. Det må endelig ikke få farve. Giv løgene lidt salt. Der tilsættes lidt efter lidt vædeBlæksprutteblæk – vand eller fiskefond – indtil løgene er helt møre.
  2. Tilsæt de pillede rejer, muslinger og blæksprutte skåret i mindre stykker. Lad skal- og bløddyrene stege med et par minutter. Hæld vinen på og lad alkoholen fordampe helt.
  3. Tilsæt lidt blæk, tomat og kort efter risene. Steg dem af i et par minutter og tilsæt herefter lidt fiskefond så det lige akkurat dækker risene. Forsæt således indtil risene er næsten al dente. Husk risottoen skal kun knapRisotto med blæk og skaldyr simre undervejs. Sluk for varmen og tilsæt smørret og rør langsomt rundt til risottoen har fået en blød og cremet konsistens. Smag til og lad risottoen hvile/trække i 2-3 minutter inden servering.

Ingredienser til Risotto med blæksprutteblæk 4 portioner

Regn en håndfuld ris pr. person – Carnaroli hvis du kan finde dem

En lille poseRisotto med blæk blæksprutteblæk – frisk eller renset

Et lille løg

1 dl tør italiensk hvidvin

25-50 gram smør

1 liter god fiskefond

250 dampede muslinger pillet ud af skal(tilsæt muslingefonden til fiskefonden)

En lille 10armet blæksprutte (Seppie eller Calamari) skåret i mindre stykker. Få eventuelt fiskehandleren til at renseBlæk fra blæksprutte sprutten for dig. Ellers skærer du op i folden på blæksprutten og tager bruskstykket ud. Fjerner hoved og arme fra kroppen. Fjerner det tynde lag skind, renser godt. Fjerner øjne og næb.

150 gram pillede små rejer

Olivenolie og salt

1 skefuld salsa di pomodoro(tomatsauce)

Tips til Risotto med blæksprutteblæk og havets frugter

Juster eventuelt med lidt fondRisotto med blæksprutteblæk hvis risottoen bliver for tør. Husk at selvom man tager risottoen af varmen vil risene stadig suge væde til sig, derfor kan man med fordel give risottoen en anelse ekstra væde i hviletiden.

Carnaroli-ris er gode til at holde sin form og struktur og samtidig optage meget væde.

Hvis du vil have lidt ekstra syre i retten tilsætter du friskpresset citronsaft efter smag.

Nydes med en kølig letfrugtig hvidvin, som f.eks. en Vermentino fra Bolgheri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  , , , , , , , , , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *