Af Claus Pedersen/Battuto
De sicilianske olivenolier er kendetegnende ved deres skarpere og mere direkte smag end deres fætre længere nord pÃ¥. Hvor Ligurien og Toscana bl.a stÃ¥r for de mere “bløde” og syrefattige olier, er Sicilien kendt for de mere bastante og rige olivenolier. Her i 3. del af gennemgangen af de 8 DOP olivenolier pÃ¥ den smukke ø i det sydligste Italien, skal vi se pÃ¥ en olie der produceres i alle kommunerne i provinsen Palermo i nordvest pÃ¥ øen.
Olio extra vergine di oliva Val di Mazara Dop
Olien laves på minimum 90% af oliven typerne Biancolilla, Nocellara del Belice, Cerasuola, som giver en gul, gylden med intense nuancer af grøn. Duften er frugt, til tider mandel. Territoriets diversitet giver ofte en forskelligartethed i duft og smag. Af de mere komplekse bør nævnes aromatiske urter, æble og banan.
Kendte producenter
Et af de efterhÃ¥nden meget kendte vinhuse “Planeta” hoppede i 2003 med pÃ¥ olievognen og startede produktionen af oliven. Efter 2006 høsten fik de deres extra jomfru olivenolie med ind under vingerne af DOP olivenolier i Kommunen Menfi.