Opskrift på helgeners brød – Pan dei Santi

Af Claus Pedersen

D. 2. November er dagen hvor man mindes de døde i Italien, en gammel katolsk tradition som holdes i hævd landet over. Ingen tradition uden mad i Italien, det gælder selvfølgelig også på de dødes dag, derfor bages der livligt i ugerne op til “Giorno dei morti”, samt “Giorno dei santi”, alle helgeners dag d. 1 November. Det uimodståelige brød “Pan dei Santi”, som der følger en opskrift på her, finder man allerede hos de bedste “Panifici”(brødbagere) fra september måned. Egentlig er brød en smule misvisende da det spises som en kage …

 

Fremgangsmåde

Hak valnødderne groft og steg dem let i lidt svinefedt et par minutter. Hæld melet i en skål og derefter de andre ingredienser og saml dem let. Hæld det hele ud på køkkenbordet og start med at ælte dejen grundigt. Når den er mere homogen, er tricket at presse dejen ud med håndfladen, hvorefter man samler dejen og presser ud igen. Arbejd med dejen i minimum 15-20 minutter. Lad dejen hæve lunt i 3 timer. Skær den ud i 3 stykker og form dem runde. Lad dem hæve endnu 1/2 – 1 time, giv dem et kryds med en skarp kniv i midten og pensel dem med olie og bag dem i ovnen i ca. 35 min på 160 grader.

Ingredienser

1 kilo italiensk hvedemel tipo 00

300 ml varmt vand og 25 gram gær rørt ud i dette

100 gram blødgjort svinefedt, 2 skeer olivenolie

100 gram sukker

1 ske peber

50 gram valnødder

200 gram udblødte rosiner

reven skal fra en citron

Nyttig information

Denne type brød menes at oprinde fra området omkring Grosseto i Toscana, i subzonen som kaldes Maremma. Ofte finder man brødet hos brødbagere(ikke at forveksle med almindelige bagere, her er kun brød) fra september og frem til Helgeners dag – “Giorno dei Santi”. Nu til dags er brødet visse steder blevet indlemmet i juletidens bag og findes derfor i flere butikker december ud.

  , , , , , , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *