Af Claus Pedersen
D. 2. November er dagen hvor man mindes de døde i Italien, en gammel katolsk tradition som holdes i hævd landet over. Ingen tradition uden mad i Italien, det gælder selvfølgelig ogsÃ¥ pÃ¥ de dødes dag, derfor bages der livligt i ugerne op til “Giorno dei morti”, samt “Giorno dei santi”, alle helgeners dag d. 1 November. Det uimodstÃ¥elige brød “Pan dei Santi”, som der følger en opskrift pÃ¥ her, finder man allerede hos de bedste “Panifici”(brødbagere) fra september mÃ¥ned. Egentlig er brød en smule misvisende da det spises som en kage …
Fremgangsmåde
Hak valnødderne groft og steg dem let i lidt svinefedt et par minutter. Hæld melet i en skÃ¥l og derefter de andre ingredienser og saml dem let. Hæld det hele ud pÃ¥ køkkenbordet og start med at ælte dejen grundigt. NÃ¥r den er mere homogen, er tricket at presse dejen ud med hÃ¥ndfladen, hvorefter man samler dejen og presser ud igen. Arbejd med dejen i minimum 15-20 minutter. Lad dejen hæve lunt i 3 timer. Skær den ud i 3 stykker og form dem runde. Lad dem hæve endnu 1/2 – 1 time, giv dem et kryds med en skarp kniv i midten og pensel dem med olie og bag dem i ovnen i ca. 35 min pÃ¥ 160 grader.
Ingredienser
1 kilo italiensk hvedemel tipo 00
300 ml varmt vand og 25 gram gær rørt ud i dette
100 gram blødgjort svinefedt, 2 skeer olivenolie
100 gram sukker
1 ske peber
50 gram valnødder
200 gram udblødte rosiner
reven skal fra en citron
Nyttig information
Denne type brød menes at oprinde fra omrÃ¥det omkring Grosseto i Toscana, i subzonen som kaldes Maremma. Ofte finder man brødet hos brødbagere(ikke at forveksle med almindelige bagere, her er kun brød) fra september og frem til Helgeners dag – “Giorno dei Santi”. Nu til dags er brødet visse steder blevet indlemmet i juletidens bag og findes derfor i flere butikker december ud.