Opskrift på mast brød – la schiacciata/Focaccia

Af Claus Pedersen

Italienerne har det med at navngive fødevarer efter hvad de ligner. Et godt eksempel er brødet Ciabatta, som ligner og betyder hjemmesko. Dette brød, som minder kraftigt om andre Focaccia typer, hedder Schiacciata. Navnet hentyder til at brødet er mast. Man finder det i store dele af Toscana, hvorfra det oprinder. Det har en højde på ca. 2 centimeter, en sprød overflade og en blød midte.

Fremgangsmåde

 

 

 

 

 

 

 

 

Bland mel og salt godt. Tilsæt blødgjort svinefedt og æg. Rør gæren ud i vand og mælk og tilsæt hvedemelet. Rør det hele godt sammen og ælt massen 1-2 minutter. Lad dejen hæve 1-1 1/2 time på et lunt sted. Slå dejen ned og lad den koldhæve i mindst 6 timer(kan undlades). Hæld dejen i en lille højkantet og oliesmurt bradepande. “Mas” dejen så den fylder hele bradepanden og lad den efterhæve endnu 1/2 til 1 time. Tryk med en finger huller i rækker på dejen, overhæld den med olivenolie og drys med havsalt. Bag brødet i ovnen på 180-200 grader til det har en let gylden farve og en dejlig sprød overflade.

Ingredienser

500 gram italiensk hvedemel tipo 00

5 gram fint salt og havsalt til drys

1 æg

15 gram svinefedt

150 ml lunken vand

150 ml lunken mælk

15 gram gær

rigeligt olivenolie

Nyttig information

I Toscana finder man ofte brødet under Schiacciata Toscana eller salata(salt brød). Der findes en sød version i området Pisa/Livorno som kaldes “Schiacciata di Pasqua” – altså en påske variant. Det tilsættes anis, appelsinskal og smør.  , , , , , , , , ,


2 thoughts on “Opskrift på mast brød – la schiacciata/Focaccia

    • Hej Anders,
      svinefedt burde du kunne købe i velassorterede supermarkeder. Ellers spørg om din slagter har lidt du kan smelte derhjemme. Svinefedt hedder iøvrigt strutto på italiensk og bruges ofte i forskellige brødopskrifter .. og i de sicilianske Cannoli med fyld af Ricotta og chokolade.

      Cari saluti, Claus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *