Af Claus Pedersen
Vi forsætter vores lille føljeton om de 6 DOP extra jomfru olivenolier fra Sicilien. Den anden i rækken produceres i nøje udvalgte kommuner i de 3 provinser Catania, Siracusa og Ragusa. Det overordnede navn pÃ¥ olivenolien er “Olio extra vergine di oliva Monti Iblei DOP”, men otte forskellige omrÃ¥der i zonen lægger desuden navn til denne DOP hvortil der kultiveres tre forskellige oliven.
De otte zoner
Monte Lauro –
Lavet af olivenvarianten Tonda Iblea, grønlig farve, frugt og urt i duft, medium stærk i smag. Det mindste af de i alt 8 områder der må producere olivenolien. Stilen i denne olie er den gennemgående zonerne imellem.
Val d´anapo –
Lavet af Tonda Iblea oliven, lettere frugt i næse og bid i smag.
Val Tellaro –
Lavet af oliven Moresca. Næse og smag som Monte Lauro.
Frigintini –
Lavet på Moresca oliven. Næse og smag som olierne fra Monte Lauro zonen.
Gulfi –
bliver lavet som i Monte Lauro på oliventypen Tonda Iblea. Næse og smag som i Monte Lauro.
Valle dell´Irminio
– lavet pÃ¥ Moresca. Næse og smag som Monte Lauro.
Calatino –
lavet på Tondo Iblea. Næse og smag som Monte Lauro.
Trigona Pancali
– laves pÃ¥ varianten “Nocellara Etnea”. Næse og smag som Monte Lauro.
Extra jomfru olivenolierne fra Monti Iblei, især de som er kultiveret udelukkende pÃ¥ olivenvarianten “Tonda Iblea” har en gennemgÃ¥ende og karakteristisk eksplosion af dufte, hvor bl.a. af tomat er stærk repræsenteret.