Morellino – vinen altså

Som jeg nævnte i et tidligere indlæg lavesPoggio Morino Morellino druen nu også som is – en is som vi smagte på et besøg i Scansano en lille evighed siden(sådan føles det i hvert fald). Denne gang skal det dreje sig om vinen som den lille Sangiovese variant bruges til, smagt på enoteket “Enoteca Scansanese” i samme by. Jeg skal lige for god ordens skyld understrege at jeg i forvejen er stor tilhænger af Morellino di Scansano, en forelskelse som begyndte i 2006 da restauranten jeg arbejdede på i Siena, i samarbejde med organisationen SlowFood Siena, sammensatte en menu til en vinsmagning af vinene fra en nu meget kendt producent fra Maremma området – Moris Farms. Det er en anden historie. Af samme årsag undlader jeg at gøre dette til en objektiv vinanmeldelse og satser i stedet på at sende en inspirations-sonde ud.

Selve byen Scansano, med sine 4600 indbyggere, gør ikke meget væsen af sig – den nærmest sover da vi ankommer midt på eftermiddagen. Der er mange snørklede veje op af bakkerne omkring den lille midalder by og selvom at det ikke er ligetil at komme i mål, giver det frodige landskab med alle vinmarkerne, lovning på noget stort. Vi passerer Vinmarkerne fra Poggio Morino kun et par kilometre uden for byen – rækkerne står snorlige på de små bakker.

Vel ankommet til Scansano by, finder vi hurtigt det store enotek “Enoteca Scansese” og går i gang med det egentlige formål, at smage noget presset druesaft. Vi startede ud med en Morellino di Scansano fra Terenzi fra 2007, altså året hvor vinen træder ind i det celebre selskab af DOCG vine.

Terenzi, som kan betragtes lidt som områdetsTerenzi “Enfant Terrible”, er med sin nye og højteknologiske vingård en progressiv spiller på markedet. Af selvsamme grund mente vores kyndige vinguide da også, at det var her vi skulle starte og så bevæge os hen mod de mere “traditionelle” Morellino di Scansano”.Vinen havde bær/blomst aromaer. En symfoni af bær i munden, små grønne skovbær, bark og parfumeret. En fin lang finish. Vinen ligger sig på den tørre side men med klare friske elementer af syre.

 

 

 

Den næste vin i rækken var fra selvesteGeppetti Elisabetta Geppetti  og vingården Le Pupille. Gården som vel nok mest er kendt for deres “IGT Maremma Toscana Saffredi”, som har høstet anerkendelse verden over, har også en Morellino i deres repertoire – her smagte vi 2008 årgangen.

Her var der krydderier i duft og smag. Vinen, meget blød i stilen og kunne velsagtens drikkes uden mad. Igen bær-noter og lette, violette blomster i afslutningen.

 

 

 

Den sidste vin vi smagte i denne omgangFranceschini var fra Sellari Franceschini og deres “Morello” fra 2006 årgangen. Den største af de tre vine vi smagte. Vinøs og en stor robust krop. En meget tungere stil end andre “Morellino di Scansano” og bærrene her, var overmodne og tørrede. “Morello” ville passe bedre ind på bordet til nogle kraftigere retter som vildsvin, hare og andet vildt end de andre lettere “Morellino di Scansano” vine.

 

 

 

 

Nyttige informationer

Scansano di Morellino skal ikke lagre på fade men kan derimod frigives 1. Marts efter høståret. Scansano di Morellino Riserva skal minimum 1 år på fad og kan frigives 1. Januar 2 år efter høståret

Området hvori man dyrker druen Morellino er i provinsen Grosseto i det sydvestlige Toscana. Området kaldes også Maremma. Vinen skal indeholde mindst 85% Morellino og højst 15% af andre røde tilladte druer

Morellino di Scansano 2008 / Elisabetta Geppetti er set til 119 kr hos Brdr. D´s vinhandel: http://www.dvin.dk/index.php?id=60

jeg har ikke umiddelbart fundet andre importører af de 2 andre vine vi smagte, men hører gerne fra dig hvis du ved noget

Enoteca Scansanese´s hjemmeside er under ombygning – find frem til dem her: http://maps.google.dk/maps?hl=da&q=enoteca%20scansanese&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl

  , , , , , , , , , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *