Som jeg nævnte i et tidligere indlæg laves Morellino druen nu ogsÃ¥ som is – en is som vi smagte pÃ¥ et besøg i Scansano en lille evighed siden(sÃ¥dan føles det i hvert fald). Denne gang skal det dreje sig om vinen som den lille Sangiovese variant bruges til, smagt pÃ¥ enoteket “Enoteca Scansanese” i samme by. Jeg skal lige for god ordens skyld understrege at jeg i forvejen er stor tilhænger af Morellino di Scansano, en forelskelse som begyndte i 2006 da restauranten jeg arbejdede pÃ¥ i Siena, i samarbejde med organisationen SlowFood Siena, sammensatte en menu til en vinsmagning af vinene fra en nu meget kendt producent fra Maremma omrÃ¥det – Moris Farms. Det er en anden historie. Af samme Ã¥rsag undlader jeg at gøre dette til en objektiv vinanmeldelse og satser i stedet pÃ¥ at sende en inspirations-sonde ud.
Selve byen Scansano, med sine 4600 indbyggere, gør ikke meget væsen af sig – den nærmest sover da vi ankommer midt pÃ¥ eftermiddagen. Der er mange snørklede veje op af bakkerne omkring den lille midalder by og selvom at det ikke er ligetil at komme i mÃ¥l, giver det frodige landskab med alle vinmarkerne, lovning pÃ¥ noget stort. Vi passerer Vinmarkerne fra Poggio Morino kun et par kilometre uden for byen – rækkerne stÃ¥r snorlige pÃ¥ de smÃ¥ bakker.
Vel ankommet til Scansano by, finder vi hurtigt det store enotek “Enoteca Scansese” og gÃ¥r i gang med det egentlige formÃ¥l, at smage noget presset druesaft. Vi startede ud med en Morellino di Scansano fra Terenzi fra 2007, altsÃ¥ Ã¥ret hvor vinen træder ind i det celebre selskab af DOCG vine.
Terenzi, som kan betragtes lidt som omrÃ¥dets “Enfant Terrible”, er med sin nye og højteknologiske vingÃ¥rd en progressiv spiller pÃ¥ markedet. Af selvsamme grund mente vores kyndige vinguide da ogsÃ¥, at det var her vi skulle starte og sÃ¥ bevæge os hen mod de mere “traditionelle” Morellino di Scansano”.Vinen havde bær/blomst aromaer. En symfoni af bær i munden, smÃ¥ grønne skovbær, bark og parfumeret. En fin lang finish. Vinen ligger sig pÃ¥ den tørre side men med klare friske elementer af syre.
Den næste vin i rækken var fra selveste Elisabetta Geppetti og vingÃ¥rden Le Pupille. GÃ¥rden som vel nok mest er kendt for deres “IGT Maremma Toscana Saffredi”, som har høstet anerkendelse verden over, har ogsÃ¥ en Morellino i deres repertoire – her smagte vi 2008 Ã¥rgangen.
Her var der krydderier i duft og smag. Vinen, meget blød i stilen og kunne velsagtens drikkes uden mad. Igen bær-noter og lette, violette blomster i afslutningen.
Den sidste vin vi smagte i denne omgang var fra Sellari Franceschini og deres “Morello” fra 2006 Ã¥rgangen. Den største af de tre vine vi smagte. Vinøs og en stor robust krop. En meget tungere stil end andre “Morellino di Scansano” og bærrene her, var overmodne og tørrede. “Morello” ville passe bedre ind pÃ¥ bordet til nogle kraftigere retter som vildsvin, hare og andet vildt end de andre lettere “Morellino di Scansano” vine.
Nyttige informationer
Scansano di Morellino skal ikke lagre på fade men kan derimod frigives 1. Marts efter høståret. Scansano di Morellino Riserva skal minimum 1 år på fad og kan frigives 1. Januar 2 år efter høståret
Området hvori man dyrker druen Morellino er i provinsen Grosseto i det sydvestlige Toscana. Området kaldes også Maremma. Vinen skal indeholde mindst 85% Morellino og højst 15% af andre røde tilladte druer
Morellino di Scansano 2008 / Elisabetta Geppetti er set til 119 kr hos Brdr. D´s vinhandel: http://www.dvin.dk/index.php?id=60
jeg har ikke umiddelbart fundet andre importører af de 2 andre vine vi smagte, men hører gerne fra dig hvis du ved noget
Enoteca Scansanese´s hjemmeside er under ombygning – find frem til dem her: http://maps.google.dk/maps?hl=da&q=enoteca%20scansanese&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl