Finocchio selvatico – vild fennikel

En af de ting jeg ser mest fremVild fennikel til, efter at den kolde vinter er overstået, er  at komme ud i det toscanske landskab og plukke vild fennikel. De steder den gror, ofte i vejgrøfter i kyst områder, er der en helt aldeles dejlig duft som nærmest symboliserer at foråret står for døren. Det er nemt, billigt og det eneste man skal bruge er et par plastikposer og et par urteknive. Ganske vist er det en fordel at kende en lokal med et vist kendskab til området, men ellers kan man bare se efter andre der er ude og plukke – man ser tit hele familier i fuldt sving søndag eftermiddag, hvis vejret ellers tillader det. Den kan plukkes fra det tidlige Marts frem til starten af Maj.

Her følger en lille hurtig pasta opskrift som jeg har lært af min italienske svigermor, Graziella. Opskriften stammer fra Sicilien hvor man bruger vild fennikel i utallige variationer.

Man skal bruge flg. til 4 personer:

Et stort bundt vildt fennikel

En lille håndfuld rosiner – udvandet i lidt lunken vand

En lille håndfuld pinjekerner

God oliven olie, salt og friskkværnet peber – evt lidt vand/grøntsags fond

500 gram spaghetti

Sådan gør du:

Rens det vilde fennikel godt og tag de yderste stilke af indtil du har hjertet og fine blade tilbage

Sautèr den vilde fennikel i olien i 5-10 minutter – tilsæt eventuelt lidt vand/fond hvis det bliver for tørt

Tilsæt pinjekerner og rosiner og lad det hele simre i 15-20 minutter. Smag til med salt og peber

Kog i mellemtiden spaghettien næsten al dente, hæld vandet fra (gem en kvart kop) og læg den i panden med sugoen af vild fennikel sammen med det gemte vand, skru op for varmen og rør det hele godt igennem. Når den sidste vædske er væk, serveres det hele rygende varmt.

Nyttig information:

Vild fennikel er en plante som vokser spontant, specielt ved kystområder i middelhavs landene. Den er noget mindre i størrelse end den almindelige dyrkede fennikel. Alle dele er spiselige og de tørrede frø indgår ofte i italiensk madlavning. Fennikel bliver ofte forvekslet med anis da den besidder en mild smag heraf. Den vilde fennikel er dog noget mere forfinet, sødere og aromatisk i sin smag.

 

  , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *