Toscansk kalvegryde

Toscansk kalvegryde

Det var den sommer! eller hvad man nu ville navngive tre måneder med regn og blæst den dag i dag? Vi fik heldigvis besøgt Italien og familien dernede i syden.. det kommer der en masse indlæg ud af senere hen. Rent gastronomisk lå vi ikke på den lade side. Faktisk var vi på en lille dokumentarisk mission, men mere om det en anden gang.

For, tilbage i Danmark, med temperaturer som nærmest byder efteråret velkommen før tid, kan man ligeså vel tage forskud på de intense, langtidsbraiserede retter der varmer så godt om hjertet i den kolde vind. Spezzatino, som vel nærmest kan oversættes til gryderet med tern (kalvekød), er en klassisk ret i visse områder, dybt inde i Toscana. Få ingredienser og en urimelig nem ret, kan man forlange mere..?

Toscansk kalvegryde

Fremgangsmåde

1. Hæld olivenolie og hvidløg på en meget varm pande og brun kødet godt af på alle sider. Fjern hvidløget så snart det tager farve.

2. Læg kødet op i en let forvarmet lertøjsgryde. Svits alle grøntsagerne af i et par minutter på panden og læg dem ligeledes op til kødet. Hæld rødvinen på panden og lad det reducere lidt. Hæld den reducerede rødvin over kødet.

3. Tilsæt tomater, laurbærblade, rosmarin, lidt salt og friskkværnet peber. Læg låg på lertøjsgryden og sæt den i en let forvarmet ovn. Sæt ovnen på 180 grader og braisér retten færdig under låg, til kødet er mørt (Tilsæt evt. lidt ekstra væde i form af fond, rødvin eller vand hvis det mangler). Juster smagen med salt og peber og server retten direkte i den klassiske italienske lertøjsgryde på bordet, med god ekstra jomfru oliven olie på toppen og lidt frisk basilikum. 

Toscansk kalvegryde

Ingredienser 4 personer

4-600 gram skært kalvekød

1 stang blegselleri, 1 lille gulerod og 1 lille løg (alt skåret i rustikke stykker)

300 gram friske, skoldede og hakkede tomater eller 150 gram tomatsauce

1 fed hvidløg, 2-3 kviste rosmarin (plukket), laurbærblade

1 1/2 dl frugtig rødvin

God olivenolie

Friskkværnet peber og basilikum

Det er syren fra tomaterne og det bitre fra rosmarinen, som vi skal have matchet her. Vi anbefaler derfor en rund rødvin med let garvesyre. En rødvin med lette jordnoter, som passer til langtidsbraiseret kød.

Vinen vi har valgt, er en 100% merlot fra Umbrien. Vingården er Collecapretta, som laver naturvine uden form for tilsætning af kemi, gær eller svovl.

  , , , , , ,