Det var den sommer! eller hvad man nu ville navngive tre måneder med regn og blæst den dag i dag? Vi fik heldigvis besøgt Italien og familien dernede i syden.. det kommer der en masse indlæg ud af senere hen. Rent gastronomisk lå vi ikke på den lade side. Faktisk var vi på en lille dokumentarisk mission, men mere om det en anden gang.
For, tilbage i Danmark, med temperaturer som nærmest byder efteråret velkommen før tid, kan man ligeså vel tage forskud på de intense, langtidsbraiserede retter der varmer så godt om hjertet i den kolde vind. Spezzatino, som vel nærmest kan oversættes til gryderet med tern (kalvekød), er en klassisk ret i visse områder, dybt inde i Toscana. Få ingredienser og en urimelig nem ret, kan man forlange mere..?
Fremgangsmåde
1. Hæld olivenolie og hvidløg på en meget varm pande og brun kødet godt af på alle sider. Fjern hvidløget så snart det tager farve.
2. Læg kødet op i en let forvarmet lertøjsgryde. Svits alle grøntsagerne af i et par minutter på panden og læg dem ligeledes op til kødet. Hæld rødvinen på panden og lad det reducere lidt. Hæld den reducerede rødvin over kødet.
3. Tilsæt tomater, laurbærblade, rosmarin, lidt salt og friskkværnet peber. Læg lÃ¥g pÃ¥ lertøjsgryden og sæt den i en let forvarmet ovn. Sæt ovnen pÃ¥ 180 grader og braisér retten færdig under lÃ¥g, til kødet er mørt (Tilsæt evt. lidt ekstra væde i form af fond, rødvin eller vand hvis det mangler). Juster smagen med salt og peber og server retten direkte i den klassiske italienske lertøjsgryde pÃ¥ bordet, med god ekstra jomfru oliven olie pÃ¥ toppen og lidt frisk basilikum.Â
Ingredienser 4 personer
4-600 gram skært kalvekød
1 stang blegselleri, 1 lille gulerod og 1 lille løg (alt skåret i rustikke stykker)
300 gram friske, skoldede og hakkede tomater eller 150 gram tomatsauce
1 fed hvidløg, 2-3 kviste rosmarin (plukket), laurbærblade
1 1/2 dl frugtig rødvin
God olivenolie
Friskkværnet peber og basilikum
Det er syren fra tomaterne og det bitre fra rosmarinen, som vi skal have matchet her. Vi anbefaler derfor en rund rødvin med let garvesyre. En rødvin med lette jordnoter, som passer til langtidsbraiseret kød.
Vinen vi har valgt, er en 100% merlot fra Umbrien. Vingården er Collecapretta, som laver naturvine uden form for tilsætning af kemi, gær eller svovl.
Mmm, det ser dejligt ud!
Jeg vil gerne sende dig en invitation til vores netværk hos http://www.madmedier.dk, men kan ikke lige finde en kontaktmail på din blog.
Kontakt mig hvis det har din interesse
/Kristina
Hvor ser det lækkert ud.. Mmmm… Jeg har en mand som gerne vil have enten kartofler, ris eller pasta til aftensmaden, hvad synes du jeg skal servere hertil?
PS. Lækker blog du har..
Tusind tak Elise,
jeg har sendt et par tips og ideer til din email – hÃ¥ber du kan bruge det.
Claus
Tusind tak for det gode svar..
Jeg søgte lidt rundt på nettet og fandt en italiensk hjemmeside hvor de foreslog kartoffelmos, så det endte det med..
Det bragte den vilde lykke.. Nøj hvor var det godt.. Helt klart en ret der vil blive lavet ofte denne vinter, næste gang med ovnstegte kartofler tror jeg..
Forresten så puttede jeg lidt pastinak i også, der var lige et par stykker tilbage i posen.. Det smagte godt.. 🙂
Hej
tænkte pÃ¥ hvor lang tid det mon tog at braisere kødet i ovnen…? Og passer ris godt til denne ret?
Hej Rita
Du skal bruge 1 til halvanden time førend kødet er mørt. Men tjek gerne undervejs, så kødet bliver mørt og holder sin form, og ikke bliver trevlet. Ris kunne man sagtens spise til denne ret, det er dog ikke særlig italiensk 😉
Italienerne ville bare spise godt rustikt brød til eller en garniture som kartofler. En god polenta kunne dog gå an til retten også. Lad os endelig vide hvordan det blev 🙂
Bedste hilsner
Claudia
Skal kødet brunes inden det lægges i fadet
Jeg havde mistet det først afsnit , undskyld
Helt i orden, Jette 🙂
Bedste hilsner,
Claus