Orecchiette med italiensk mini-broccoli – en intens ret fra regionen Puglia. Det er nok en tilsnigelse at kalde grøntsagen for mini-broccoli, selvom Cima di rapa, som den hedder, ofte gÃ¥r under navnet Broccoletto. De smÃ¥ buketter pÃ¥ stilkene ligner smÃ¥ broccoli, men er mere delikate. Man bruger blomsterne, de inderste fine stilke og de smÃ¥ blade. Orecchiette betyder smÃ¥ ører og det giver mening nÃ¥r man kigger pÃ¥ formen – pastaen er nærmest symbolet pÃ¥ køkkenet i Puglia. PÃ¥ italiensk kaldes den populære ret Orecchiette con cime di rapa.
orecchiette med italiensk mini-broccoli
- Vask Cime di rapa og pluk bladene og de mindre stilke, som ligges i koldt vand. Blomsterne skæres ud i mindre stykker og deres stilke samt hovedstilken skæres ligeledes i mindre stykker. Læg dem i koldt vand.
- Kog bladene og de stilke som de sad på i ca. 5 minutter i saltet vand. Læg dem herefter direkte i isvand, for at bevare farven. Blend dem til en homogen væske med lidt af kogevandet og lidt olivenolie. Sæt til side.
- I kogevandet blancheres blomsterne og deres stilke i ca. 30 sekunder. De ligges herefter i isvand.
- Orecchiette pastaen koges i rigeligt saltet vand – brug eventuelt vandet fra grøntsagerne.
- Imens svitses lidt tørret chili i flager og ansjoserne af i olivenolie som base til sugo (sauce). Efter et minuts tid tilsættes de blendede blade og stilke. Lad det simre videre mens pastaen koger færdig.
- Mas hvidløget til en fin mos med en stor køkkenkniv. Hold fast midt på bladet og gnid kvisæggen over hvidløget, til det bliver en mos.
- Når pastaen er næsten al dente, hældes den over i sugoen sammen med 1/2 dl. kogevand, blomsterne og hvidløget. Sving det hele rundt på høj varme til sugoen har sat sig og er blevet dejlig cremet.
- Server straks med masser af frisk kværnet peber.
Ingredienser 2 personer
Cime di rapa er en typisk italiensk plante/grøntsag, som hovedsagligt produceres i de sydlige regioner Puglia, Lazio og Campania.
Orecchiette er en pasta fra Puglia – ofte knyttes den til byen Bari. Den laves dog overalt i regionen, med forskellige opskrifter. Visse steder skrives der fuldkornsmel pÃ¥ ingredienslisten, andre steder laves den med durumhvede og vand.
Vi brugte tørrede Orecchiette, men man kan selvfølgelig selv, med lidt øvelse, lave pastaen – se i videoen herunder, med engelske undertekster, hvordan man laver rigtige Orechiette pÃ¥ gaden i Bari.