Orecchiette med italiensk mini-broccoli

Orecchiette med italiensk mini-broccoli

Orecchiette med italiensk mini-broccoli – en intens ret fra regionen Puglia. Det er nok en tilsnigelse at kalde grøntsagen for mini-broccoli, selvom Cima di rapa, som den hedder, ofte går under navnet Broccoletto. De små buketter på stilkene ligner små broccoli, men er mere delikate. Man bruger blomsterne, de inderste fine stilke og de små blade. Orecchiette betyder små ører og det giver mening når man kigger på formen – pastaen er nærmest symbolet på køkkenet i Puglia. På italiensk kaldes den populære ret Orecchiette con cime di rapa.

Oricchiette med italiensk mini-broccoli

orecchiette med italiensk mini-broccoli

 1. Vask Cime di rapa og pluk bladene og de mindre stilke, som ligges i koldt vand. Blomsterne skæres ud i mindre stykker og deres stilke samt hovedstilken skæres ligeledes i mindre stykker. Læg dem i koldt vand.
 2. Kog bladene og de stilke som de sad på i ca. 5 minutter i saltet vand. Læg dem herefter direkte i isvand, for at bevare farven. Blend dem til en homogen væske med lidt af kogevandet og lidt olivenolie. Sæt til side.
 3. I kogevandet blancheres blomsterne og deres stilke i ca. 30 sekunder. De ligges herefter i isvand.
 4. Orecchiette pastaen koges i rigeligt saltet vand – brug eventuelt vandet fra grøntsagerne.
 5. Imens svitses lidt tørret chili i flager og ansjoserne af i olivenolie som base til sugo (sauce). Efter et minuts tid tilsættes de blendede blade og stilke. Lad det simre videre mens pastaen koger færdig.
 6. Mas hvidløget til en fin mos med en stor køkkenkniv. Hold fast midt på bladet og gnid kvisæggen over hvidløget, til det bliver en mos.
 7. Når pastaen er næsten al dente, hældes den over i sugoen sammen med 1/2 dl. kogevand, blomsterne og hvidløget. Sving det hele rundt på høj varme til sugoen har sat sig og er blevet dejlig cremet.
 8. Server straks med masser af frisk kværnet peber.

Cime di rape

Cime di Rapa

Ansjoser

Ingredienser 2 personer

 • 200 gram Orecchiette pasta
 • 200 gram Cime di rapa
 • 2 ansjosfileter i olie
 • 1 fed hvidløg
 • Tørret stærk chili i flager eller hele knuste.
 • olivenolie
 • salt og frisk kværnet peber

Orichette med italiensk mini-broccoli

Cime di rapa er en typisk italiensk plante/grøntsag, som hovedsagligt produceres i de sydlige regioner Puglia, Lazio og Campania.

Orecchiette er en pasta fra Puglia – ofte knyttes den til byen Bari. Den laves dog overalt i regionen, med forskellige opskrifter. Visse steder skrives der fuldkornsmel på ingredienslisten, andre steder laves den med durumhvede og vand.

Vi brugte tørrede Orecchiette, men man kan selvfølgelig selv, med lidt øvelse, lave pastaen – se i videoen herunder, med engelske undertekster, hvordan man laver rigtige Orechiette på gaden i Bari.

 

  , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *