Crème Caramel – Den nemme opskrift

creme caramel

Crème Caramel har ikke udspring i det italienske køkken, men specielt i Mellemitalien er det en af de hyppige på dessertkortet. På næsten et hvert trattoria eller osteria, som er de rustikke restauranter med den simple mad, går de også under navnet Dolce al cucchiaio –hvilket betyder at  desserterne, som f.eks. Panna cotta, Crème Caramel eller Bavarese, er så bløde i konsistensen, at den spises med en ske.

Man finder tilsvarende desserter rundt om i verden og Flan fra de
spansk-talende lande er nok den vi kender bedst. Den går til tider under navnet Latte alla Portoghese(visse steder tilsat likør) og i den verdenskendte Artusis kogebog fra 1891, finder man netop en opskrift herpå.

Det er en simpel opskrift, men tilsættes der for meget æg, for meget sukker eller koger vandet i vandbadet(bain-marie) kan det gå helt galt. Her er den sikre, lækre og forenklede opskrift.

Crème Caramel

Karamel til Crème Caramel

Crème Caramel

 1. Kog mælken langsomt
  op til kogepunktet og tag af varmen.
 2. Slå æggene og æggeblommerne ud i en skål. Vej sukkeret og hæld det ned til æggene. Pisk æggesnapsen godt sammen.
 3. Hæld, i en tynd stråle, den varme mælk ned i æggesnapsen, mens der piskes let.
 4. Hæld mælke/æggeblandingen igennem en fin si.
 5. Smelt sukker med lidt citronsaft i en gryde. Rør rundt med en træske til det ikke klumper og karamellen
  er helt blank. Tag straks af varmen, således at den ikke brænder på. Hæld karamellen ned i dine ramekiner eller aluforme og drej dem hurtigt rundt, så karamellen fordeler sig over hele bunden. Smør evt. kanten med neutral olie eller bagespray.
 6. Hæld mælke/æggeblanding over karamellen og placer ramekinerne/formene i et ildfast fad. Hæld vand i fadet indtil det når halvvejen op af ramekinerne.
 7. Sæt fadet i ovnen på 150 grader(varmluft) i ca. 20-25 min., eller til du kan stikke en kødnål ned i Crèmen og
  den kommer op helt ren.
 8. Køl ned og sæt dem i køleskabet i min. 4 timer. Ved servering lægges en desserttallerken ovenpå ramekinen og Crème Caramel vendes ud. Skær evt. med en lille skarp urtekniv desserten forsigtigt fri kanten rundt.

Æggesnaps piskes

Karamel til Crème Caramel

Crème Caramel sies

Ingredienser Crème Caramel 4-8 port.

 • 500 ml. økologisk sødmælk
 • 2 hele økologiske æg og 2
  blommer
 • 60 gram sukker
 • 60-100 gram sukker til karamel
 • En teske citronsaft

Crème Caramel

Tips til Crème Caramel

Denne version er helt enkel, hvilket jo ofte er det bedste. Der findes dog en del måder hvordan man kan opgradere sin Crème Caramel på. Tilsæt evt. lidt Vin Santo, Marsala eller anden italiensk sød vin til mælken. Kog evt. mælken op med citronskal (uden det hvide) eller kaffebønner og si fra inden mælken kommes i æggesnapsen. Tilsæt evt. en halv stang vanilje sammen med sukkeret. Citronskallen kan desuden også hakkes fint og kommes i karamellen.

Crème Caramel i Bain-Marie

  , , , , , , , , , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *