Pasta lavet på guitaren

Hvis du nogensinde er stødt pÃ¥ “Pasta alla Chitarra”La chitarra pÃ¥ et menukort pÃ¥ en rejse til Italien, efterfølgende slÃ¥et ordet chitarra op og fundet ud af, at det betyder “pasta lavet pÃ¥ guitar”… ja, sÃ¥ er det ikke helt ved siden af. “La Chitarra” er nemlig ikke kun en guitar man spiller musik pÃ¥, den bruges sÃ¥ sandelig ogsÃ¥ i køkkenet – omend den til maden ser en smule anderledes ud. Navnet kommer selvfølgelig af, at den ligner en guitar til forveksling.

 

 

 

Pastaen laves pÃ¥ den mÃ¥de at man rullerLa chitarra en pastaplade ud, som sÃ¥ lægges pÃ¥ de tynde og tætliggende “guitarstrenge”. Kagerullen findes frem og man ruller/presser pladen ned gennem strengene sÃ¥ de skæres til de fineste spaghetti. Historien om “La Chitarra” er man ikke blevet enig om endnu, dog er der i visse skrifter fundet tegn pÃ¥ dens eksistens tilbage til det 16. Ã¥rhundrede. Man er tilgæld enige om, at guitaren bruges specielt i mellem- og syditalien. I regionerne Lazio, Abruzzo og Molise lever traditionen i bedste velgÃ¥ende, men ogsÃ¥ i Puglia og Campana ser man til tider La Chitarra i brug.

 

Billederne i denne artikel er taget fra den restaurant hvor jeg arbejdede i Siena, og man finder da ogsÃ¥ jævnligt pasta lavet pÃ¥ denne mÃ¥de pÃ¥ visse steder i Toscana. Formen pÃ¥ pastaen bliver lidt som Spaghetti, dog en anelse mere kvadratisk. Faktisk ses en pastaret lavet med dette instrument ofte som “Spaghetti alla Chitarra”. I Siena kaldte vi dem “Tagliolini alla Chitarra” og de blev vendt med smør, Pecorino Romano, Parmigiano og peber. En klassisk romersk ret der kaldes “Cacio e Pepe”. SÃ¥dan som jeg lærte at lave den tilbage i 2006 pÃ¥ “Il Capriccio” var: smelt lidt smør pÃ¥ en pande, hæld grøntsagsfond pÃ¥. Riv 50% Pecorino Romano og 50% Parmigiano Reggiano, vend sammen med rigeligt frisk kværnet peber. Kog din Pasta alla Chitarra al dente og vend over i smør/fond emulsion, rør et par gange rundt sÃ¥ saucen sætter sig pÃ¥ pastaen, tag af blusset og vend et par hÃ¥ndfulde af ost og peber blandingen i – rør eventuelt et par gange sÃ¥ osten smelter ordentligt.

NYTTIG INFORMATION:

Her er en lille hyggelig video med La Chitarra: www.youtube.com/watch?v=pQfJBUcLhiM

  , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *