Pasta lavet på guitaren

Hvis du nogensinde er stødt på “Pasta alla Chitarra”La chitarra på et menukort på en rejse til Italien, efterfølgende slået ordet chitarra op og fundet ud af, at det betyder “pasta lavet på guitar”… ja, så er det ikke helt ved siden af. “La Chitarra” er nemlig ikke kun en guitar man spiller musik på, den bruges så sandelig også i køkkenet – omend den til maden ser en smule anderledes ud. Navnet kommer selvfølgelig af, at den ligner en guitar til forveksling.

 

 

 

Pastaen laves på den måde at man rullerLa chitarra en pastaplade ud, som så lægges på de tynde og tætliggende “guitarstrenge”. Kagerullen findes frem og man ruller/presser pladen ned gennem strengene så de skæres til de fineste spaghetti. Historien om “La Chitarra” er man ikke blevet enig om endnu, dog er der i visse skrifter fundet tegn på dens eksistens tilbage til det 16. århundrede. Man er tilgæld enige om, at guitaren bruges specielt i mellem- og syditalien. I regionerne Lazio, Abruzzo og Molise lever traditionen i bedste velgående, men også i Puglia og Campana ser man til tider La Chitarra i brug.

 

Billederne i denne artikel er taget fra den restaurant hvor jeg arbejdede i Siena, og man finder da også jævnligt pasta lavet på denne måde på visse steder i Toscana. Formen på pastaen bliver lidt som Spaghetti, dog en anelse mere kvadratisk. Faktisk ses en pastaret lavet med dette instrument ofte som “Spaghetti alla Chitarra”. I Siena kaldte vi dem “Tagliolini alla Chitarra” og de blev vendt med smør, Pecorino Romano, Parmigiano og peber. En klassisk romersk ret der kaldes “Cacio e Pepe”. Sådan som jeg lærte at lave den tilbage i 2006 på “Il Capriccio” var: smelt lidt smør på en pande, hæld grøntsagsfond på. Riv 50% Pecorino Romano og 50% Parmigiano Reggiano, vend sammen med rigeligt frisk kværnet peber. Kog din Pasta alla Chitarra al dente og vend over i smør/fond emulsion, rør et par gange rundt så saucen sætter sig på pastaen, tag af blusset og vend et par håndfulde af ost og peber blandingen i – rør eventuelt et par gange så osten smelter ordentligt.

NYTTIG INFORMATION:

Her er en lille hyggelig video med La Chitarra: www.youtube.com/watch?v=pQfJBUcLhiM

  , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *