Citron-føljetonen

Kraftigt inspireret af en artikel i Maj-udgavenSfusato Amalfitano af madmagasinet “Sapori d´Italia” bringer vi her, og de næste 6 onsdage, en gennemgang af de italienske IGP mærkede citroner. Endnu en understregning af den diversitet der hersker på fødevare-området i støvlelandet. Citroner i forskellige størrelser og kvaliteter. Mærkbare forskelle i indhold af mineraler, vitaminer og antioxidanter. Strenge regler der forbyder overproduktion og ældgamle traditioner omkring produktionen og høstningen af disse A-klasse citroner – frugten af citrontræet der i deres respektive produktionsområder ofte spises friske, kun med lidt salt eller extra vergine olio d´oliva. Lidt stof til eftertanke næste gang du står i Netto og kan vælge mellem en økologisk citron eller en af ukendt herkomst og måske høstet udenfor sæson.

 

 

Vi starter på “Costiera Amalfitana” ellerLimone Amalfi kysten på dansk, som strækker sig på den sydlige del af halvøen Sorrentino i regionen Campania. Vi er 50 kilometre syd for Napoli og IGP-citronen kaldes “Sfusato Amalfitano”. Varianten kendes tilbage til middelalderen hvor man bliver kendt med dens medicinske virkning mod skørbug ved hjælp af dens høje indhold af C-vitaminet.

Idag er produktionen en vigtig del af landbruget på kysten, dog aldrig vokset sig større end at de små plantager stadig deles mellem forskellige familier i området. IGP reglerne pålægger bønderne at plante maksimum 800 planter/træer per hektar, hvilket giver en samlet produktion på ca. 25 tons.

“Sfusato Amalfitano” er en større citron og vejer aldrig mindre end 100 gram. Skallen har en klar gul farve og rig på essentielle olier. De er fulde af saft og har et højt syreindhold. Høstningen starter i februar og slutter først i Oktober. De bedste er dog høstet i sommer perioden, hvor der også er mindre konkurrence fra andre citronproducerende områder som Sicilien. Citronerne er høstet manuelt, en efter en, mest for at undgå skader fra maskiner på de flotte citrusfrugter. De bliver båret ned af de stejle skråninger ved kysten i specielt byggede kurve, sat om hovedet på de hårdt arbejdende mænd.

“Sfusato Amalfitano” er det perfekte match til desserter og den nok så kendte “Limoncello” – citronlikøren som drikkes over hele Italien.

Nyttig Information:

Traditionelt dyrkes “Sfusato Amalfitano” citronerne efter “kuppel” metoden hvor grenene bøjes op i en kuppel for at beskytte citronerne fra den salte vind fra havet.

Billederne er af “Sfusato Amalfitano” citroner

  , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.