Kage med konditorcreme og pinjekerner – En helt igennem fantastisk kombination! Tro mig. Denne super simple opskrift gør en dejlig kage – svampet i konsistensen, det søde og skarpe fra pinjekernerne og den bløde konditorcreme. Alt spiller. Før mad-puristerne kommer mig i forkøbet, skynder jeg mig at skrive, at opskriften er fra Siena i Toscana. Pinolata, som kagen hedder på egnen omkring middelalderbyen, findes nemlig, som så mange andre retter, i forskellige versioner landet over. Opskriften her stammer fra mit ophold i Siena, hvor vi fra tid til anden lavede La torta pinolata på restauranten, hvor jeg arbejdede som kok.
Kage med konditorcreme og pinjekerner
-  Lav først konditorcremen
– du finder opskriften her– det er samme mængde. Læg film på cremen og lad den køle ned ved stuetemperatur. - Vej herefter mel, sukker og smør af.
- Skær evt. smørret i små tern og lad det blive blødt ved stuetemperatur.
- Læg rosinerne i blød i det varme vand og rommen.
- Slå æggene ud i en stor skål og hæld sukkeret i. Pisk det hele med en elpisker eller røremaskine
i 10-15 minutter. Æggesnapsenmå gerne være meget luftig. - Hæld melet og bagepulveret iæggesnapsen lidt efter lidt, mens der stadig piskes.
- Hæld herefter smørret i og pisk det hele til en homogen masse.
- Smør en passende form med smør og drys mel rundt, således at det dækker bunden og kanterne.
- Hæld massen på sprøjtepose og sprøjt halvdelen ud i bunden af formen. Brug evt. en dejskraber til at jævne
cremen ud. - Hæld cremen over massen og fordel den jævnt med dejskraberen.
- Fordel herefter rosinerne, som presses let for væde inden, over cremen.
- Sprøjt sidste del af massen og jævn ud med dejskraberen, så det dækker cremen fuldstændig.
- Fordel pinjekernerne over øverste lag af kagemassen.
- Bag kagen i en forvarmet ovn på 180 grader i 30 minutter.
Kage med konditorcreme og pinjekerner – Pinolata
- 300 gram sukker
- 300 gram mel
- 300 gram smør
- 4 1/2 mellemstore øko-æg
- En knivspids bagepulver
- En lille håndfuld rosiner, udblødt i lidt varmt vand og mørkt rom eller
Vin Santo (toscansk dessertvin) - En lille håndfuld pinjekerner
Til konditorcremen bruges
- 2 øko-æggeblommer
- 60 gram sukker
- 10 gram hvedemel
- 150 ml sødmælk
- Korn fra 1/2 vaniljestang
- Skal fra 1/4 øko-citron
Server kagen med sigtet flormelis. Et lille hyggeligt anretter-trick er at sigte kakaopulver på en teske på tallerkens ene side, hvorefter den fjernes.
Man kan røre 50 gram god, mørkt chokolade ud i konditorcremen mens den stadig er varm, hvis man mere er til chokoladecreme.
Smørret skal være blødt, inden at det tilsættes dejen – lun det evt. 15 sek. i mikrobølgeovn.