Pasta med fåreost og peber – Cacio e pepe

Tagliatelle

Pasta med fåreost og peber, eller Cacio e pepe som retten hedder på italiensk, stammer fra det romerske køkken. En ret af ældre dato og opstået da fårehyrderne på vej op i bjergene, havde medbragt Pecorino (fåreost), tørret pasta og hele peberkorn. Såre simpelt dengang tilbage i tiden og stadig simpelt i dag. Der er selvfølgelig andre varianter i nutiden, men den oprindelige bestod af ovennævnte tre ingredienser. Den helt klassiske pastatype at bruge er Tonnarelli, som er en tyk Spaghetti, men de fleste lange pastatyper går fint til denne peber-hotte og cremede pasta.

Pasta med fåreost og peber

Pasta med fåreost og peber – sådan gør du

  1. hæld melet på bordet og lav den klassiske fontæne med hullet i midten.
  2. Heri slår du æggene ud og pisker dem godt sammen med en gaffel. Start langsomt at inkorporere melet fra siderne og når pastaen er mere samlet, tager du fat med begge hænder og ælter dejen sammen til en homogen masse. Den skal ikke gennemarbejdes, bare lige samles.
  3. Lad dejen hvile i film i køleskabet i minimum en time.
  4. I mellemtiden rives Pecorino osten og peberet kværnes eller endnu bedre, stødes i en morter. Bland de to ingredienser sammen i en skål.
  5. Når pastaen har hvilet færdig, rulles den ud på maskine eller i hånden. Skær nogle aflange pastaplader og skær dem enten i hånden ved at folde pladerne sammen og skære i f.eks. fettuccine størrelse eller i valserne på pastamaskinen.
  6. Smelt smørret i en pande med høje kanter og tilsæt 1/2 dl. af pasta vandet. Sving rundt til det emulgerer.
  7. Kog pastaen lige knap al dente og læg den over i smør/vand emulgeringen. Sluk for blusset og drys ost og peber blandingen over. Sving det hele godt rundt så saucen samler sig og sætter sig rundt om pastaen. Tilsæt lidt ekstra pastavand for at få en rigtig cremet sauce.
  8. Server med det samme, da retten hurtigt mister sin cremethed.

Pastadej

Tagliatelle

Pasta med fåreost og peber

Pasta med fåreost og peber 2 port.

100 gram italiensk durumhvede – helst det fintmalede.

75 gram italiensk hvedmel tipo 00

2 mellemstore økologiske æg

en stor håndfuld revet Pecorino Romano (findes i de fleste supermarkeder i dag)

8-9 sorte peberkorn

25 gram smør

Caccio e pepe

Hold igen med salt i både retten og pastavandet. Pecorino Romano er meget salt i sig selv. Pecorino Romano må trods navnet produceres både på Sardinien, Toscana og altså i Lazio (Roms region). Det er en af de i alt 5 Pecorino’er af 100% fåremælk, som har fået beskyttelsesmærket DOP.

Cacio er et gammelt udtryk for ost. I dag bruges der i nogle varianter også Parmigiano Reggiano.

Retten har en lillebror, som kaldes La Gricia – den opstod, når en af fårehyrderne havde fået slagtet en gris og der røg lidt tørret svinekæbe med i tasken.

Tekst og foto | Claus Pedersen

Køb italienske køkkenprodukter her

Pasta med fåreost og peber

Pasta med ost og peber

  , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *