Stemningsbilleder fra årets olivenhøst – lidt om oliven(høst)

Hvert år samles vores italienske familie i huset på landet og deltager i olivenhøsten. Dette år havde også vi muligheden for at hjælpe til på den stejle bakke, hvor de ca. 40 oliventræer står tæt. Det er ikke helt let at høste under disse omstændigheder, men omgivelsernes skønhed og tilfredsheden ved at se de mange olivens transfomering til frisk og grøn olivenolie, er belønning nok.

Først skulle nettet spredes ud under træerne og i dette tilfælde sættes på pæle, da olivenfrugterne ellers ville trille langsomt ned af bakken – det havde nok været nemmere med en flad olivenlund.

Emilio, på 87, er gammel landmand og tager hver dag den 6 kilometer lange tur op til familiens landsted, som ligger på bakkerne omkring Livorno. Her passer han troligt den enorme køkkenhave og olivenlund.

Groft sagt kan man høste i perioden september til januar. Først de grønne umodne til senere spisning og derefter de mere modne og mørkere som presses til olivenolie. Det var disse som skulle plukkes, sorteres og transporteres til det lokale Frantoio(oliemølle).

Efter høsten, nærmere december, stopper træets aktivitet og hviler i en ca. 3 måneders periode, hvorefter træet så småt vågner og starter blomstringen i starten af maj.

Under selve høstningen, som foregår manuelt, kan man bruge enten de bare hænder eller en en special mini-rive til at rive olivene af grene og ned i nettet under træet.

Efter høstning samlede vi nettet og lagde olivene over i kurve, som blev fragtet op til huset, hvor bedstemor Giovina stod klar til den grovere sortering.

Giovina sorterede blade og dårlige oliven fra.

Vi fik iøvrigt en lille pose med hjem til Danmark, som vi er i fuld gang med at “hjemmekonservere”. Selv de modne oliven til olivenolie kan man ikke spise uden videre forarbejdning – indholdet af bitterstof er simpelthen for stort

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  , , , , , , , , ,


2 thoughts on “Stemningsbilleder fra årets olivenhøst – lidt om oliven(høst)

    • Takker – Nu mangler vi bare lidt mere sol heroppe, så man ikke skal rejse så langt for at høste oliven 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *