“Cinque e Cinque” kalder man en kikærte-tærte med brød i Livorno og omegn. Et udtryk som opstod i midten af det 20. Ã¥rhundrede og hentydede til bestillingen hos de sÃ¥kaldte Tortai(forgængerne for pizzabagerne) af tærte for 50 lire og brød for samme beløb. Selve tærten “Torta di Ceci” kan Livorneserne ikke tage æren for, den gÃ¥r til Genova hvor man mener at oprindelsen til den nuværende opskrift tog form for mere end 800 Ã¥r siden. Rent faktisk er tærten, i forskellige udgaver selvfølgelig, en kendt spise ned langs kysten fra Genova i nord til Follonica i syd – ikke at forglemme Sardenien.
Nu handler det jo om tærten som man spiser den i Livorno og omegn. Der er generelt set to mÃ¥der hvorpÃ¥ man bestiller sin Torta di Ceci(man laver den sjældent i hjemmet) hos en af de fÃ¥ Tortai der er tilbage efter at Pizza har gjort sit indtog. Man fÃ¥r kikærte-tærten alene pÃ¥ gult fedtsugende papir, kun med friskkværnet peber eller i et af to typer brød, med eller uden marinerede auberginer. De to typer brød er “Francesino” – en type fransk flutes, Schiacciatine – en type Focaccia.
Det bedste Tortaio(ifølge livorneserne selv) i Livorno ligger pÃ¥ Via del Cardinale og hedder “Da Gagarin” – det eneste de sælger er kikærte tærte bagt i stenovn i en af ovenstÃ¥ende udgaver. Det er et lille lokale, altid proppet med folk i alle aldre der lige kommer forbi til et hurtigt mellemmÃ¥ltid(Merenda).
Find Da Gagarin her: http://maps.google.dk/maps?hl=da&client=firefox-a&rls=org.mozilla:da:official&channel=s&gl=dk&q=via%20del%20cardinale%2024%20livorno&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl