For 50 lire tærte og 50 lire brød, tak – Torta di Ceci

“Cinque e Cinque” kalder man en kikærte-tærteCinque e Cinque med brød i Livorno og omegn. Et udtryk som opstod i midten af det 20. århundrede og hentydede til bestillingen hos de såkaldte Tortai(forgængerne for pizzabagerne) af tærte for 50 lire og brød for samme beløb. Selve tærten “Torta di Ceci” kan Livorneserne ikke tage æren for, den går til Genova hvor man mener at oprindelsen til den nuværende opskrift tog form for mere end 800 år siden. Rent faktisk er tærten, i forskellige udgaver selvfølgelig, en kendt spise ned langs kysten fra Genova i nord til Follonica i syd – ikke at forglemme Sardenien.

 

Nu handler det jo om tærten som man spiserTorta di ceci den i Livorno og omegn. Der er generelt set to måder hvorpå man bestiller sin Torta di Ceci(man laver den sjældent i hjemmet) hos en af de få Tortai der er tilbage efter at Pizza har gjort sit indtog. Man får kikærte-tærten alene på gult fedtsugende papir, kun med friskkværnet peber eller i et af to typer brød, med eller uden marinerede auberginer. De to typer brød er “Francesino” – en type fransk flutes, Schiacciatine – en type Focaccia.

 

 

Det bedste Tortaio(ifølge livorneserne selv) i LivornoDa Gagarin ligger på Via del Cardinale og hedder “Da Gagarin” – det eneste de sælger er kikærte tærte bagt i stenovn i en af ovenstående udgaver. Det er et lille lokale, altid proppet med folk i alle aldre der lige kommer forbi til et hurtigt mellemmåltid(Merenda).

Find Da Gagarin her: http://maps.google.dk/maps?hl=da&client=firefox-a&rls=org.mozilla:da:official&channel=s&gl=dk&q=via%20del%20cardinale%2024%20livorno&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl

  , , , , , , , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.