Citron-føljeton 3. del

Den 3. citron i føljetonen kan vi/italienerne takketerritorio en yderst passioneret oberst for. Det var nemlig Giovanni Interdonato, en oberst i Garibaldis hær og en ivrig cedertræ frugt og citron avler, som i 1875 gav navnet på den nu IGP beskyttede citron “Limone Interdonato di Messina”, som dyrkes i områder i provinsen Messina på Sicilien.

Ved kysten på stejle og ujævne skråninger og i en stærk østenvind hænger disse nærmest sødlige(og fattige på syre) citroner i et klima som er nærmest perfekt. Milde vintre og varme somre med tørkeperioder. “Interdonato” citronen er oval i form og lander på en vægt mellem 80 og 350 gram. Kerner er nærmest fraværende og den bliver plukket mellem 1. September og 15 April. For de citroner som ikke bliver konsumeret med det samme af de heldige sicilianere, er det tilladt at lægge på køl(mellem 6 og 11 grader) i op til en måned efter høsttidspunktet. Man bruger udelukkende økologisk gødning og selve undergrunden er i forvejen rig på bl.a brom. Man har selvfølgelig haft kendskab til den lille vidunderlige frugt langt tidligere på Sicilien, men det var først op i det 16. århundrede at man for alvor fik sat eksporten i system.

Det er bl.a med hjælp fra Giovanni InterdonatoInterdonato at citronen bliver fragtet ud til flere europæiske lande og man ved at originale planter/træer samt hans ejendom fra fordums tid stadig står i kommunen Reitana små 40 kilometre syd for byen Messina. Af samme årsag har man før skiftet syge planter/træer ud med dem af Giovanni Interdonato, da de efterhånden er blevet sygdomsresistente.

Nyttige informationer:

Samtlige “Limone Interdonato di Messina” skal bære oprindelsesgaranti mærket.

  , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *