I den smukke toscanske middelalderby Casale marittimo, lidt nord for San Vicenzo(hvor den 2 stjernede og desværre nu lukkede Gambero Rosso med kokken Fulvio Pierangelin lÃ¥) ligger en mindre og knap sÃ¥ kendt restaurant og enotek kun fÃ¥ kilometer fra havet. “Il Vecchio Frantoio”, eller “Den gamle olivenpresse” om man vil, hedder det lille hyggelige sted med stenvægge, antikke møbler og vinflasker presset ind overalt. Der er ikke sÃ¥ mange kokke bag gryderne og innovationen er ikke det primære som hos den førnævnte restaurant, men derimod de gode produkter fra provinsen. Hvis man, som vi gjorde, kommer forbi til en hurtig frokost skal man absolut prøve deres antipasto misto.
En dejlig stor tallerken fyldt med lokale pølser, bla. finocchiona(svinekød og fennikel), Lardo(lagret og krydderet svinefedt), oste og diverse toscanske crostini(små toastbrød) med olivencreme, rød radicchio og artiskokcreme. Dertil en rød IGT toscaner fra Aia Vecchia, Lagone fra 2004, på druerne Cabernet Franc, Merlot og Sangiovese. En dejlig kraftig rødvin, uden at virke dominerende på nogen måde, røde bær, flot finish. Den gik godt til vores lille platte, men kunne sagtens, med dens modne struktur, drikkes til f.eks rødt kød.
Da vi, som altid, viste interesse for stedet og dets produkter blev vi straks budt pÃ¥ flere smagsprøver(uden beregning!). Et lille aflangt fad med tre typer oste blev sat pÃ¥ bordet. Tre fÃ¥reoste i deres bedste alder. Fra højre var det en Pecorino fra Chianti egnen, lavet af producenten Corzano e Paterno med duft af smÃ¥ blade og en lang eftersmag som lagde sig insisterende i bagmunden – vi skulle nok være startet fra venstre. I midten en lagret Pecorino di fossa, dvs. lagret i smÃ¥, fugtige “grotter. De Pecorino di fossa jeg tidligere har smagt, har været kraftige i bÃ¥de duft og smag. Træ, trøffel og sødt mug er som regel en fællesnævner, men denne var blidere og mere granuleret. Den sidste fra Bibbona omrÃ¥det med saffron og peber. Stærk pÃ¥ ydersiden af tungen, men den mest delikate af de tre fremragende oste.
Selvom den sidste ost kaldte på en sprød hvidvin, blev vi præsenteret for en rødvin fra Bolgheri DOC fra Michele Satta, 2006. 30 % af både sangiovese og Cabernet Sauvignon, 20 % Merlot, 10 % Syrah og 10% Teroldego. Igen uden beregning, så ingen klager her. En flot rubinrød vin med masser af frugt og bær, lidt tobak nuancer og behagelig blød tannin.
NYTTIG INFORMATION:
Adr:Â vecchio frantoio
via marconi 28
casale marittimo
tel 0039 0586 652147
Michele Satta: http://www.michelesatta.com/
Teroldego er en blå drue som man oftest ser i det nordøstlige Italien i Trentino-Alto Adige.