Blæksprutte i tomatsauce

Persillehakker

Blæksprutte i tomatsauce er en intens og virkelig velsmagende sag fra Apulien. Her i det sydlige Italien er der stor tradition for lertøj, og i Salento, hvorfra retten oprinder, kalder man den på dialekt for ‘Purpo alla pignata’. Den laves nemlig i en speciel og høj lertøjskrukke, pignata, som traditionelt blev sat over den åbne ild i huset. Fire-fem simre-timer senere var blæksprutte-retten blevet til en bombe af duft og smag. I dag bruger man ofte bare en god aluminiumsgryde (eller anden god gryde med høje kanter), og kogetiden er væsentlig kortere.

Blæksprutte i tomatsauce

Blæksprutte i tomatsauce | 6-8 personer

  1. Vask alle urter, og snit dem fint.
  2. Vask bløddyret godt med frisk, koldt vand. Sørg for, at få alt sandet ud fra de små sugekopper.
  3. Fjern øjnene med en lille skarp kniv. De sidder lige under hovedet!
  4. Herefter skæres næbbetud af munden. Det sidder lige i midten af alle armene. Skær ned i hullet og træk næbbet ud.
  5. Så findes kødhammeren frem og de otte arme bankes møre i 5-6 minutter.
  6. Skær blæksprutten i mundrette stykker.
  7. Svits grøntsagerne af i et par minutter i rigelig olivenolie og lidt salt. Lad hvidløget stege med til det får farve, hvorefter det fjernes.
  8. Tilsæt chili, rosmarinstilke og blæksprutten og lad det stege med i et par minutter.
  9. Tilsæt hvidvin og lad det fordampe helt.
  10. Tilsæt tomatsauce og lad det hele simre 1 times tid eller til sprutten er mør.
  11. Find bedstemors (nonna) gamle persillehakker frem og hak en håndfuld persille groft.
  12. Server retten med focaccia eller et toscansk landbrød og masser af grofthakket persille på toppen. Drik en hvidvin med lidt fedme eller en ung, saftig rød – begge med lidt syre til at holde tomaten i skak.
  • En 8-armet blæksprutte. Evt. frossen. I så fald, så spring trin nr. 5 over
  • 2 skrællede gulerødder
  • 2 stængler blegselleri
  • 2 alm. løg
  • 1 fed hvidløg
  • 2 små knuste peperoncini (små tørrede chili), eller stærke chiliflager
  • 2 stilke rosmarin, skyllede
  • 1 1/2 dl tør hvidvin (evt. den der drikkes til retten)
  • 600 ml tomatsauce
  • En håndfuld vasket bredbladet persille
  • Focaccia, toscansk landbrød eller andet rustikt brød
  • God olivenolie til stegning og stænk
  • salt og peber

Persillehakker

  , , , , , , , , , , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *