Blæksprutte i tomatsauce er en intens og virkelig velsmagende sag fra Apulien. Her i det sydlige Italien er der stor tradition for lertøj, og i Salento, hvorfra retten oprinder, kalder man den pÃ¥ dialekt for ‘Purpo alla pignata’. Den laves nemlig i en speciel og høj lertøjskrukke, pignata, som traditionelt blev sat over den Ã¥bne ild i huset. Fire-fem simre-timer senere var blæksprutte-retten blevet til en bombe af duft og smag. I dag bruger man ofte bare en god aluminiumsgryde (eller anden god gryde med høje kanter), og kogetiden er væsentlig kortere.
Blæksprutte i tomatsauce | 6-8 personer
- Vask alle urter, og snit dem fint.
- Vask bløddyret godt med frisk, koldt vand. Sørg for, at få alt sandet ud fra de små sugekopper.
- Fjern øjnene med en lille skarp kniv. De sidder lige under hovedet!
- Herefter skæres næbbetud af munden. Det sidder lige i midten af alle armene. Skær ned i hullet og træk næbbet ud.
- Så findes kødhammeren frem og de otte arme bankes møre i 5-6 minutter.
- Skær blæksprutten i mundrette stykker.
- Svits grøntsagerne af i et par minutter i rigelig olivenolie og lidt salt. Lad hvidløget stege med til det får farve, hvorefter det fjernes.
- Tilsæt chili, rosmarinstilke og blæksprutten og lad det stege med i et par minutter.
- Tilsæt hvidvin og lad det fordampe helt.
- Tilsæt tomatsauce og lad det hele simre 1 times tid eller til sprutten er mør.
- Find bedstemors (nonna) gamle persillehakker frem og hak en håndfuld persille groft.
- Server retten med focaccia eller et toscansk landbrød og masser af grofthakket persille pÃ¥ toppen. Drik en hvidvin med lidt fedme eller en ung, saftig rød – begge med lidt syre til at holde tomaten i skak.
- En 8-armet blæksprutte. Evt. frossen. I så fald, så spring trin nr. 5 over
- 2 skrællede gulerødder
- 2 stængler blegselleri
- 2 alm. løg
- 1 fed hvidløg
- 2 små knuste peperoncini (små tørrede chili), eller stærke chiliflager
- 2 stilke rosmarin, skyllede
- 1 1/2 dl tør hvidvin (evt. den der drikkes til retten)
- 600 ml tomatsauce
- En håndfuld vasket bredbladet persille
- Focaccia, toscansk landbrød eller andet rustikt brød
- God olivenolie til stegning og stænk
- salt og peber