Iskage fra Firenze – Zucotto. Opskriften, som kan føres tilbage til 1500-tallet, siges at være opfundet af Bernado Buontalenti (manden som opfandt den italienske parfait; Semifreddo). Oprindelig hed desserten Elmo di Caterina – Elmo efter den soldaterhjelm, som har nogenlunde samme form som Zucotto-formen, og som blev brugt i de første spæde forsøg, og Caterina efter Caterina de Medici – født ud af den rige og herskende Medici familie i Firenze, og senere gift med den franske konge. Desserten siges desuden ogsÃ¥ at være florentinernes favorit-dessert.
Fremgangsmåde - Zucotto
Pan di Spagna
- Slå æggene ud i en skål, og pisk dem let sammen. Tilsæt sukker og vaniljesukker, og pisk det hele meget luftigt i 15-20 min. Si mel/maizena ud i massen, og rør det godt ud. Pisk det fri for klumper.
- Spray eller smør en form med smør. Drys lidt mel i og fordel det rundt – hæld overskydende mel fra. Hæld 3/4 af massen i, sÃ¥ den fylder 2/3 af formen.
- Kakaopulveret piskes i resten af massen, og det hældes i en mindre form, så det har en højde på 2-3 cm.
- Bag den første masse på 180 grader i 20 min., eller til kagen er blevet brun/gylden over det hele.
- Den anden masse med kakao bages i ca. 10 min.
- I mens laves en portion konditorcreme.
- Hæld det halve af cremen i en skål, og den anden halvdel i en anden skål.
- Rør chokoladen ud i den ene skål. Sørg for, at den er rørt godt ud, så du får en dejlig cremet choko-creme.
- Køl begge cremer ned med lidt film over.
- Pisk fløden og vaniljesukkeret let sammen. Den skal ikke være pisket stiv, bare lige hænge sammen.
- Rør ca. halvdelen af flødeskummet helt ud i konditorcremen. Rør den anden halvdel i chokolade-cremen.
- Hak nødder, chokolade og kandiserede frugter.
- Skær den afkølede pan di spagna i aflange og tynde skiver. Lig skiverne i formen, sÃ¥ de dækker hele vejen rundt. “Bræk” stykkerne, sÃ¥ de passer ind over det hele. Start med nogle lange skiver i midten af formen, og fyld sÃ¥ ud med afbrækkede skiver i siderne. Pres dem let sammen, sÃ¥ der ikke er “huller”. Skær det der stikker op over toppen af med en brødkniv.
- Hæld Alchermes, rom og vand sammen. Pisk det let med en gaffel.
- Pensl pan di spagna brødet godt over det hele.
- Hæld ca. halvdelen af konditorcremen i bunden, og smør den ud, op langs siderne, så det dækker alt kagen.
- Drys 3/4 af nødder, chokolade og kandiserede frugter ud på cremen, så det hænger fast hele vejen rundt.
- Hæld chokoladecremen i formen, og resten af nødder/frugter.
- Afslut med lidt det sidste konditorcreme, og smør det ud med en palet.
- Dæk “hullet” med en rund, tilskÃ¥ret disk af kakao-pan di spagna.
- Pak formen ind i film, og sæt på frys. Lad den stå i minimum 2 timer, førend den skæres.
- Før servering, tages formen ud fra frys ca. 15 min inden den skal på bordet. Skær skiver med en god solid kokkekniv, og lad dem stå på tallerkenerne i 5 minutter inden servering.
Iskage fra Firenze - Zucotto - ingredienser
Pan di spagna
10 æg
250 gram sukker
1 teske vaniljesukker
250 gram øko-hvedemel
1 ske maizena eller kartoffelmel
Cremerne
2 gule øko-æggeblommer
80 gram sukker
250 ml øko-sødmælk
20 gram mel
1 knivspids vaniljesukker
1 skefuld kakaopulver til den mørke bund
70 gram mørk chokolade (til chokocreme)
250-400 ml. øko-fløde (og en knivspids vaniljesukker)
Resten
20 ml Alchermes likør (eller anden sød hedvin)
20 ml mørk rom
20 ml vand
En stor håndfuld blandede nødder; hassel, valnød, pekan osv.
en lille håndfuld kandiserede frugter; appelsin, kirsebær m.m.
40 gram mørk chokolade, hakket
I visse opskrifter vædes pan di spagna sÃ¥ meget, at kagen bliver helt igennem rød – det er en smagssag.
Vi har brugt en form på 29 cm i diameter, hvilket passer perfekt til pan di spagna portionen. Således får man nogle lange og intakte skiver til formen. Det giver dog lidt kage i overskud, som kan bruges til andre desserter, eller spises helt simpelt med en marscaponecreme og friske bær f.eks. Hvis man har en mindre form, kan portionen skæres ned med 1/3.
Kakao-bunden er optionel – man kan sagtens slutte af med cremen, og pakke formen ind i film.
Dyp evt. formen i varmt vand i 15 sekunder, inden den vendes ud på skærebrættet.