Crostini med palmekål og hvide bønner

Crostini

Crostini med palmekål og hvide bønner – en rigtig vinter-antipasto, som ,sammen med et glas bobler eller hvidvin, er den perfekte lille starter inden måltidet. Palmekål, eller sortkål, er en lokal kål fra Toscana, som flere landmænd efterhånden er blevet opmærksom på herhjemme – den befinder sig simpelthen fint i vores klima, smager fantastisk og fås nu i velassorterede supermarkeder og hos gode grønthandlere. Med en rigtig god olivenolie og parmesan på toppen, er denne antipasto ikke mindre end en himmelsk mundfuld!

Crostini med palmekål og hvide bønner

Crostini med palmekål og hvide bønner – Fremgangsmåde

 1. Læg bønnerne i blød dagen før og skift evt. vandet.
 2. På andendagen koges bønnerne møre med lidt rester af urter som gulerod, blegselleri og/eller løg samt laurbærblade – gerne friske. De sidste 15 minutter inden de er perfekt møre tilsættes salt til vandet.
 3. I mellemtiden renses palmekålen. Riv bladene af stilkene ved at køre to fingre ned langs stilken på hver sin side. Skyl palmekålen godt og kog den mør i ca. 25-30 min i letsaltet vand.
 4. Tag palmekålen op af vandet og lad det dryppe godt af.
 5. I mellemtiden skæres der semi-tykke skiver af et rustikt, italiensk landbrød. Gril dem på panden eller i ovnen indtil de får lidt farve.
 6. Gnid brødene let med hvidløg, og giv dem et stænk god olivenolie.
 7. Steg palmekålen af på panden i et par minutter i lidt olivenolie. Salt det let.
 8. Læg palmekål på brødet.
 9. Imens tages de møre bønner op med en hulske og damper godt af.
 10. Læg bønner på hvert brød og stænk med en ekstragod olivenolie, kværn lidt peber udover samt lidt flagesalt og drys en smule friskrevet parmesan på de varme bønner.
 11. Server crostinierne varme sammen med kølige bobler eller hvidvin.

Hvide bønner

Palmekål ordnes

Crostini med palmekål og hvide bønner – Ingredienser 4-8 portioner

150 gram hvide bønner af god kvalitet

Rester af urter til kogningen af bønner

Friske laurbærblade (eller tørrerede)

4-8 skiver rustikt, italiensk landbrød

Et bundt palmekål/sortkål

Frisk kværnet peber

Flagesalt

God olivenolie

lidt frisk revet parmesan

Friske krydderurter til pynt – evt. laurbærblade

Crostini har sit udspring i fortiden, hvor man ikke brugte tallerkener i samme omfang som i dag. Som man kan se på mange malerier fra renæssancen, hvor der ved store middage blev serveret retter på store fade, blev brødet brugt som et slags underlag til kød, fisk eller grønt. Brødet sugede alle de gode stegesafter til sig, og blev hermed meget smagsfulde.

Disse brød er forgængerne for crostini. Da brødet tilbage i tiden blev ret hårdt, da man ikke bagte frisk hver dag, grillede man det daggamle brød og dyppede det i suppe, stegesafter eller ligefrem vin, for at gøre dem spiselige.

Man kan udskifte palmekålen, hvis den ikke er tilgængelig, med storbladet spinat. Skyl spinaten og damp den med lidt hvidløg, olivenolie og salt til den falder sammen.

Der findes mange varianter med crostini, hvor nogle af de mere kendte fra Toscana er med svinemilt, hvide bønner og olivenolie eller bare kogt sortkål stegt på panden med lidt hvidløg.

Crostini med palmekål og hvide bønner

Crostini med palmekål

Tørre bobler somLa salita Prosecco eller en frisk og syrerig hvidvin med lette frugtige noter ville tage sig godt af bønnernes umami og fedme. Lidt syre til at styre hvidløget på brødet vil bestemt hjælpe.

Vi har valgt en naturhvid fra Abruzzo på trebbiano d’Abruzzo-druen, som har den helt rigtige friskhed til den kække aperitivo-ret.

  , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *