Italiensk kaffe-crème brûlée – Crema cotta al caffè

û

Italiensk kaffe-crème brülée går ofte under navnet Crema cotta eller Crema bruciata (brændt creme). Den tilsatte espresso-kaffe giver den cremede dessert det italienske twist, og samtidig et rigtig fint, let-bittert modspil til det søde og vaniljen.

Har man ikke en gasbrænder, kan man evt. sætte desserten ind under grillen i 1 minuts tid. Vi har her lavet desserten i ægte italiensk lertøj, men mange ildfaste forme kan gå an.

Crema cotta al caffè

Fremgangsmåde

Subtitle

 1. Hæld fløden i en lille tykbundet gryde eller aluminiumsgryde.
 2. Skær vaniljestangen halvt igennem og saml vaniljekornene ved at køre knivens skarpe side ned langs indersiden af stangen. Mas kornene sammen med en teske sukker, for at undgå at de klumper sammen. Tilsæt kornene til fløden sammen med den flækkede vaniljestang og varm op til 90 grader. Tag af varmen.
 3. I mellemtiden vejes sukker og æg af. Pisk det hele godt sammen.
 4. Lav espresso-kaffen i mokka-kanden eller i en espresso-maskine og sæt til side.
 5. Hæld fløden i ægge/sukker-blandingen lidt efter lidt, mens der piskes godt.
 6. Tilsæt espresso-kaffen.
 7. Der varmes op til 80 grader, så cremen legerer. Rør godt rundt med en træske (i 8-taller) eller pisk jævnligt med et piskeris. Når cremen når 80 grader, tages gryden straks af varmen og cremen hældes over i en skål eller lign. Sigt den evt. så man undgår klumper.
 8. Placer de små skåle af lertøj i en bradepande, som er fyldt halvt op med vand,.
 9. Hæld cremen direkte i lertøjs formene og sæt bradepanden i en kold ovn. Varm den op til 140 grader og bag dem i ca. 20-25 minutter. Mærk evt. med en finger om cremen tykner.
 10. Tag bradepanden ud og køl Crema cotta let ned. Lad den herefter sætte sig helt i køleskab i minimum 3 timer.
 11. Lige inden servering skylles den økologiske appelsin, og små strimler rives med et julienne jern. Alternativt skrælles små stykker af det yderste lag, som skæres fint med en skarp kniv.
 12. Ved servering drysses der et let lag sukker eller rørsukker på toppen af desserten, og den brændes gylden med en gasbrænder.
 13. Server med appelsinstrimler og citronmelis eller andre syrlige urter.

Ingredienser

Til 4 portioner

Crema cotta med vanilje
Crema cotta
Italiensk kaffe-crème brûlée

1/2 liter økologisk piskefløde 38%

1/4 stang vanilje

150 gram æggeblomme

100 gram sukker

2-4 cl. espresso kaffe fra mokkakande

Sukker til karamelisering

Økologisk appelsinskal

Citronmelis til pynt

crème brûlée

Der findes et hav af desserter i Italien, som har creme som fællesnævner. Her kan du læse om nogle af dem, som du kan finde på menukortet i støvlelandet.

Creme caramel – ofte laves den på sødmælk, æg, vanilje samt karamel. Bages i vandbad i ovnen. Går indimellem under navnet Latte alla portoghese.

Crema bruciata – betyder egentlig “brændt creme”, og er en dessert fra Sardinien. Den består af en bund på butterdej fyldt med konditor creme, drysset med sukker og karameliseret med en gasbrænder. Man finder den i områderne omkring Sassari og Alghero.

Crema catalana – en dessert som antyder, at den har rødder i det katalanske. Traditionelt bliver den visse steder serveret ved højtiden Festa di San Giuseppe d. 19 marts. En blanding mellem konditorcreme og Crème brûlée, som bliver legeret i gryde og ikke i vandbad. I visse opskrifter tilsættes der en anelse kanel.

Crème brûlée
Italiensk kaffe-crème brûlée
  , , , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *