Panna cotta uden husblas – den originale opskrift

Den italienske dessert Panna cotta(kogt fløde), som spises over hele Italien, blev til ved hjælp af en ældre ungarsk dame, som levede i Langhe området i den nordlige region Piemonte i starten af 1900-tallet. Den laves i dag på fløde, sukker og gelatine(husblas) i den helt basale udgave. Til tider(desværre) så meget gelatine at konsistensen minder mere om vingummi end bare lækker og cremet. Her er den originale(en smule modificeret) udgave hvor en vegetar også kan være med – den er nemlig uden gelatine, som jo bekendt er udvundet collagen fra ben og skind fra kalv, lam og andre dyr. Tilbehøret er optionelt og her har vi egentlig bare brugt nogle dejlige italienske Amarene bær i sirup – de fåes efterhånden overalt.

Sådan gør du

1. Bland fløde,mælk, sukker, kanel, vanijle, citronskal og kaffebønner sammen i en tykbundet gryde og varm op til kogepunktet. Tag af blusset og lad det køle lidt af.

2. Pisk æggeblommerne let sammen. Filtrer flødeblandingen over i æggeblommerne. rør blandingen sammen.

3. Hæld blandingen på små forme og sæt dem i et vandbad i ovnen på 125 grader i en times tid, eller til de har sat sig. Køl helt af i køleskab i minimum 3 timer før servering.

Ingredienser 10 portioner

750 ml fløde

250 ml mælk

125 gram sukker

250 gram æggeblomme

skal fra en halv økologisk citron

5 kaffebønner

Et lille stykke kanel

Kornene fra en vaniljestang

  , , , , , ,


4 thoughts on “Panna cotta uden husblas – den originale opskrift

 1. Det ser sgu godt ud! Piskefløde resulterer ofte i fantastiske desserter 😉

  Det er jo i teorien bare en opskrift på Creme Brulee, hvis ikke jeg tager helt fejl? Uden den karameliserede sukker på toppen. Vil det så sige, at panna cotta oprindeligt blev lavet på samme måde som man laver Creme Brulee? Interessant…

  Men lækkert ser det ud 🙂 Jeg skal helt klart smide en håndfuld kaffebønner i flødeblandingen næste gang jeg laver laver sådan en flødedessert.

  • Takker Martin!!

   Ja, de er i hvertfald i familie – og mange af de ældre opskrifter angiver karamel i bunden, som når du laver en Creme Caramel – sååå..;)
   Til historien skal det siges at man menes i starten at have brugt kogte fiskeben som geleringsmiddel. Det er jo et spørgsmål om konsistens og jeg syntes at æggeblomme versionen fungerer godt i den henseende.

   Bedste hilsner, Claus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *