Italienske bløddyr – del 1

Cannolicchio

Udvalget af de traditionelle italienske fødevarer er stor og viljen til at sikre deres overlevelse måske endnu større. Vi har før omtalt citronens forskelligartethed i form af de mange IGT beskyttede  og PAT arter der dyrkes rundt omkring i landet. Her ser vi nærmere på de italienske bløddyr under PAT(Prodotti Agroalimentari Tradizionali), en liste over traditionelle italienske fødevarer, udarbejdet af det italienske ministerium for landbrug, fødevarer og skovbrug. Listen sammenfatter ca. 5000(!) traditionelle italienske fødevarer som er blevet anerkendt via deres traditionelle forarbejdning, modning/lagring og opbevaring over en længere periode i regionerne.

Cannolicchio(Ensis siliqua minor)

Et yderst smukt og beundringsværdigt bløddyr, der lever under sand i havet omkring kysten i den lille sydlige region Molise. Cannolicchio har en rørformet skal som oftest bliver mellem 12-15 cm langt og bløddyret lever af mikroskopiske alger.

De bliver fisket af små både kaldet “Vongolari” som skraber sandbunden og suger bløddyrerne op, hvorefter de manuelt bliver udvalgt efter dimension og andre karakterer. Manuel fiskning foregår også visse steder. Dykkere henter dem op ved håndkraft, en metode som dog besværliggøres ved at bløddyret som udstyret med en “fod” der ved berøring får den til, i stor hastighed, at skubbe sig længere ned under sand.

“Kødet” er meget smagfuldt med en god konsistens der er meget iværdsat af kendere. Cannolicchio bløddyret skal være levende ved salg og man kan efterprøve dens friskhed ved at røre ved “fodmusklen” som derefter burde trække sig sammen.

Nyttig information

Cannolicchio eller Cannello, som den også kaldes i visse områder, fiskes i store dele af Italien. Cannolicchio fra Molise er på PAT listen over italienske traditionelle produkter. I Spanien er man så småt startet på opdræt af det lille delikate bløddyr, mens man kun finder det fisket kommercielt i Italien.

Den 4. August afholdes  festen “Festa di S.Basso” for Cannolicchio i Molise.

Kilder: Mareinitalia/Saporid´italia

 

  , , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.