Den italienske Bouillabaisse

Cacciucco er Livornos flagskib indenfor gastronomienDa Galileo – det er der ingen der er i tvivl om. Fiskesuppen som er Italiens svar på franskmændenes Bouillabaisse og kendt i hele Italien, har en fantastisk historie bag sig og fortjener en hel artikel… den er på vej. Cacciucco, som siges at have fem fisk i retten for hvert c i navnet, har jeg efterhånden spist en del gange. I min tid i Livorno har jeg spurgt mig frem til de bedste restauranter der laver denne mageløse, kraftige og ofte lidt gedigne ret. “Da Galileo” var en af disse restauranter der oftest blev nævnt når jeg spurgte ind til Cacciucco og stadig den hidtil bedste.

Normalt spises der kun Cacciucco, dvs at man hverkenPesce fritto bestiller forret eller dessert når man vælger fiskesuppen, som tit er så overdådig at man mættes til fulde alene ved den. Jeg var således blevet advaret mod at vælge andet hvis jeg bestilte Cacciucco, men denne aften på “Da Galileo” var en speciel anledning og vi gik hele vejen. Min medspiser valgte at starte med en “Zuppetta di mare calda”, altså en lille varm suppe fra havet, der denne aften var friske muslinger dampet i hvidvin, persille, hvidløg og generøst strøet med frisk kværnet sort peber. En klassiker langs kysten ved et Tyrrhenske hav. Jeg selv tog “Frittura mista di pesce”, en god gang fritterede småfisk, sprøde og tilpas saltede. Med et tvist af citron kunne det ikke blive mere perfekt. Kom man halvsulten kunne man sagtens nøjes med denne ret, der da også står under hovedretter til 12 Euro.

Men som sagt, vi ville mere og kunne jo ikke haveCacciucco været på Galileo uden at have smagt deres Cacciucco. Ind kom denne store og bastante ret da også. Ved siden af en ligeså stor tallerken til at lægge ben, hoveder, skaller, øjne osv.

Retten er så rustik at alt er hele store stykker. I lag lå store stykker blæksprutte, store stykker fisk som “Gallinella” og “Cappone”(svarer til rød og grå knurhane), “Triglia”(rødmulle), i siderne et par hjerte- og blåmuslinger og til sidst i bunden var der lagt nyristet toscansk landbrød overhældt af en kraftig, rød og intenssmagende suppe lavet på fiskefonden, hvidvin, tomat og diverse krydderier.

25 Euro for denne enorme ret er vist helt i orden.Panna cotta Nu skulle man så tro at vi måtte give op, men min medspiser som har en sød tand , bestilte alligevel en “Panna Cotta ai frutti di bosco”

og en “Creme Caramel”, to klassiskere fra det italienske køkken som næsten altid står i kølemontren på denne type restauranter.

“Da Galileo” er så absolut en lille perle i Livorno.Creme caramel Menuen byder udover Cacciucco på en masse dejlige og traditionelle fiskeretter fra området som “Baccalá in teglia alla Livornese”(tørret, saltet torsk på livornesisk manér) eller “Triglia all Livornese”(rødmulle i tomatsalsa). Med en slut regning på 75 Euro for tre retter, vin, kaffe og vand kan man ikke andet end bare slå sig tilfreds på maven.

Desværre har jeg fornylig modtaget en sørgelig besked fra mine venner i Livorno. Manden bag denne fantastiske mad og restaurant “Da Galileo” siden 1959, Ivo Piagneri er afgået ved døden. Familien driver selvfølgelig restauranten videre, men Ivo som i årenes løb er blevet mere eller mindre landskendt for sin Cacciucco, ikke mindst, og sin passion for mad i det hele taget, som bla. kunne ses på landsdækkende tv når han deltog i programmet “Prova del cuoco”, erIvo Piagneri savnet på sin faste plads i restauranten, lige ved indgangen. Jeg fangede ham med mit kamera en magisk sommeraften sidste år.

NYTTIG INFORMATION:

Sådan finder du restauranten: http://maps.google.it/maps?hl=it&source=hp&um=1&ie=UTF-8&cid=0,0,9676678460473012194&fb=1&hq=trattoria+da+galileo&hnear=livorno&gl=it&daddr=Via+della+Campana,+20,+57122+Livorno&geocode=10955293597929883783,43.554648,10.314723&ei=kQCES6PGHJKhsQby05Uu&sa=X&oi=local_result&ct=directions-to&resnum=1&ved=0CAkQngIwAA

 

 

  , , , , , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *