Hvidvine fra Trentino-Alto Adige

Trentino-Alto Adige er énEnoteca Grado 12 Trentino-Alto Adige af den italienske republiks yngste medlemmer. Indlemmelsen var en konsekvens af det Østrig-Ungarske Riges kollaps efter 1. verdenskrig, og Italiens deltagelse på den allierede side. Trentino-Alto Adige består af to provinser, hvor den sydlige Trentino-del i forvejen var stærkt præget af det italienske i kultur og sprog, mens den nordlige var, og er, gennemsyret af sine germanske rødder. Tysk er hovedsprog, man insisterer på, at det hedder Südtyrol og madkulturen er mere præget af svin, kartofler og øl end pasta, tomater og vin. Der er altså de facto tale om to forskellige provinser med flere administrative fællesnævnere end kulturelle. Men der bliver lavet vin i begge provinser og kvaliteten er høj.

Geografien og vejret er en del af forklaringen på vinenes høje niveau. I druesæsonen er der varmt om dagen, men ret koldt om natten. Det betyder, at druerne modner langsomt, hvilket igen har to betydninger for vinen: De bliver mere aromatiske og de bevarer mere frugtsyre, hvilket giver en friskere vin. Så selvom vi er i Italien, er der i princippet tale om koldklima-vine, der spiller mere på elegance og finesse end muskler. I dobbelt-regionen Trentino-Alto Adige dyrker man nærmest alle former for vine: Røde, hvide, roséer, mousserende og dessertvin. Vi holder i denne omgang fokus på regionens hvide.

Stadsenoteket i TrentoHvidvinene bliver lavet i hele området, men særligt berømmede er de hvide vine fra Alto Adige. Faktisk stammer én af de største hvidvinsdruer heroppe fra. Den lille by Termeno, som på tysk hedder Tramin, menes at være hjemstavn for den blomstertunge, parfumerede, krydrede gewürtztraminer, som på italiensk hedder traminer aromatico. En anden indfødt hvidvinsdrue er nosiola, som har fået sit navn på baggrund af en nøddet duft (hasselnødder hedder nocciole). Men derudover er det ”fremmede” druer, der præger vinhylderne: chardonnay, pinot bianco (pinot blanc), sauvignon (blanc) og pinot grigio samt stort set alle de hvide druer, man kender fra Tyskland og Østrig. Det vil sige riesling, sylvaner, müller-thurgau og grüner veltliner. Det er mest almindeligt at man laver vinene på en enkelt drue, maksimalt med 15% andre druer, så der altså kun står én druesort på flasken. Til gengæld får du som oftest al informationen på både italiensk og tysk.

Set i det store perspektivEnoteca Grado 12 Trentino-Alto Adige er de gyldne dråber i Trentino-Alto Adige blandt de bedste i Italien. Enkelte er blandt de bedste i verden. Basta. Én af dem er Fontanasanta fra huset Foradori, lavet på ren nosiola dyrket biodynamisk. Man lader druerne gære med skindet på og laver vinen på amforaer, altså lerkrukker.  Man har ikke tilsat gær, men ladet gæringen ske via de naturlige gærceller, der sidder på druerne og er i luften. Den dufter lidt af kostald, hvilket som regel er tegn på, at der ikke er interveneret frygteligt meget i produktionen, og når den har stået lidt i glasset kommer mere frugtige nuancer til syne. Perfekt balanceret mellem fylde, alkohol og syre, og en overraskende fedme, som aldrig tilter og bliver fad. Nosiolas nøddede karakter er også tilstede, men mere diskret end forventet. I den lange eftersmag er der noter af urter og græs. Det er en afsindigt elegant vin, der kræver et delikat måltid og med en salgspris hos den lokale vinpusher i Trento på knap 30 €, så er det ikke frikadellevin. Men den kunne sagtens have kostet meget mere. Og det er faktisk en pointe ved vinene fra Trentino-Alto Adige. Kvaliteten er tårnhøj, men priserne er ofte moderate, så der er mange gode oplevelser at finde.

Af Andreas Sievers

Info

Besøg Enoteca Grado 12 på adressen:

Largo Caducci, 12

Trento

 

  , , , , , , , , , , , , ,


4 thoughts on “Hvidvine fra Trentino-Alto Adige

 1. De røde vine Lagrein Vernatch Teroldego Kerner Blauburgunder – ja der er mange flere …bør man da heller ikke glemme når man taler om vine fra Alto Adige
  Har netop været 10 dage i Alto Adige – og smagt de skønneste vine
  KAn I ikke importere nogle af dem – det er svært at få Alto Adige vine i Kbh

  • Hej Anne K

   Tak for kommentaren. Og ja, du har helt ret: der er mange vine i Trentino-Alto Adige. Med verdens højeste antal kendte druesorter, så er det altid svært at koge noget ned, når man skriver om Italiens vine 😉
   Vi ville hellere end gerne importere nogle vine fra Alto-Adige – de er nemlig, som du skriver, de skønneste.

   Bedste hilsner,
   Claus / Azienda Vin

  • Hej Jørgen

   Tak for dit spørgsmål.

   De fleste italienske hvidvine laves som tørre hvidvine, men man finder også hvidvine i en sødere stil med en smule restsukker. Led efter hvidvine fra Norditalien på druerne moscato, gewurztraminer, müller-thurgau eller riesling. Spørg din lokale vinhandel, da disse vine også laves i tørre udgaver.

   Bedste hilsner,

   Claus / Azienda

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *