Spritz | Klassisk cocktail

Aperol Spritz

Spritz er den indviklede historie om østrigske soldater, som under det østrigske kejserriges tilstedeværelse i Nordøstitalien ikke kunne klare mosten af Venetos alkoholrige vine, og derfor gav vinene “einem spritzer” (et stænk) af vand for at fortynde skidtet. Og tak for det! For med lidt udvikling på den idé, kan vi blegfede danskere nu sidde nede i solen, og drikke os glade i en af Italiens bedste cocktails. Skål.

Spritz | Klassisk cocktail

Ingredienser

(Aperol) Spritz | Klassisk cocktail | Officiel IBA version

6 cl prosecco

4 cl Aperol

Et stænk af en god danskvand / Seltz (meget kuldioxid-holdigt vand samt en ren samg)

Spritz | Den venezianske version

1/3 mousserende hvid

1/3 bitter (Campari, Aperol o.lign.)

1/3 god danskvand

Fremgangsmåde

(Aperol) Spritz

Hæld isterninger i et tumbler-glas, evt. et old fashioned-glas

Hæld prosecco over isen

Tilsæt Aperol, og derefter et stænk af danskvand/seltz

Garner med en halv appelsinskive

Omrør evt. ganske let med en barske

Den venezianske version

Som ovenstående fremgangsmåde

Variation | Ryst aperol med is i en shaker og si aperol over i et glas uden is

Spritz

INFO & TIPS

Spritz er måske den mest bestilte cocktail, når italienerne, fra nord til syd, mødes på de mange små barer rundt om i byerne til deres højt værdsatte Aperitivo.

Til trods for den fine historie omkring de østrigske soldaters mangel på respekt overfor de alkoholrige vine fra Veneto, er man ikke sikker på oprindelsen af den nuværende form af cocktailen. Dertil hører, at mange eksperter er enige om, at drinken er meget stedbestemt – hver region, by og bar har sin egen lokale udgave af Spritz. Derfor er det af yderste nødvendighed, at man sætter sig ind i den lokale kutyme, når man bestiller en spritz – i hvert fald hvis man bare giver en lille fløjtende fis for, hvad man får hældt i sin drink!

Den mest udbredte Spritz, L’Aperol Spritz, med bitteren Aperol, er en senere version af cocktailen. Det ved man, idet Aperol først bliver til i 1919 – opfundet af Barbieri brødrene. I dag er Aperol opkøbt af Campari Gruppen. Selve opskriften er hemmelig, men der indgår bl.a. appelsininfusion, rabarber, rødder m.m.

Andre kendte bittere som anvendes meget, i bl.a. Venedig og omegn, er den tørre, bitre og citrusagtige, Select.

  , , , , , , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *