Babà al rum | den nemme opskrift

Babà

Tilblivelsen af Babà al rum er historien om den polske regent, Stanislaw Leszynski, som en dag, “ved et et uheld”, spildte en flaske rom ud over en Kugelhupf (kage), og herefter, tilfreds med resultatet, navngav den after Ali Baba figuren i Tusind og en Nat eventyrerne. Efter en omvej via Paris, og modifikationer af konditoren, Nicolas Stohrer, endte den op i Napoli i 1800-tallet, hvor den i dag er en af byens mest populære desserter. Den har for længst spredt sig over resten af Italien, og kan købes på ethvert lille konditori med respekt for sig selv.

Babà al rum

Babà al rum | den nemme opskrift

 1. Lav en lille for-dej af lidt af det opvejede mel, 12,5ml vand og gæren. Rør det sammen og stil det varmt og tildækket i 25 min.
 2. Rør for-dejen sammen med melet. Brug en røremaskine eller en håndholdt røremaskine med dejkrogene.
 3. Pisk æggene sammen og tilsæt dem langsomt melet i skålen. Tilsæt sukkeret efter æggene. Skru lidt op for hastigheden og rør det i 15-20 minutter. Når dejen let slipper kanterne, er den klar.
 4. Tilsæt nu smørret i små kuber – en efter en. Lad hver kube røre sig ind i dejen førend den næste tilsættes. Det tager ca. 15 min. førend denne proces er færdig. Dejen burde nu være meget elastisk.
 5. Flyt dejen, ved hjælp af en dejskraber, over i en stor skål, som dækkes og hviler i en slukket ovn, dog med lyset tændt, i 3 timer.
 6. I mens laves lagen: hæld vand, sukker og skralden fra appelsiner og citroner i en gryde. Kog det hele op og sluk for blusset. Tilsæt rom, og læg låg på gryden – lad det trække.
 7. Smør Babà-formene med smør, og læg evt. små stykker bagepapir rundt i kanterne. Tag små håndfulde af den færdig-hævede dej i hånden, og “klem” små bolde ud mellem pege- og tommelfingeren, og lad dem “falde” ned i formene. De må kun fylde halvdelen.
 8. Lad dejen i formene hæve indtil de når op til kanten.
 9. Stil dem i en 180 graders forvarmet ovn, og bag dem i ca. 30-35 minutter. Tag dem ud, når de er pænt gyldne, lad dem køle lidt ned, og tag dem herefter ud af Babà-formene. Lad dem køle helt af på en rist.
 10. I mellemtiden sigtes rom-lagen, og varmes op til 40-45 grader.
 11. Abrikos-marmeladen gøres en anelse tyndere med 3-4 skefulde af rom-lagen.
 12. Læg Babà-kagerne, en efter en, ned i lagen og vend dem godt rundt, så de suger væden helt ind. Klem dem herefter let, så lidt af væden render af. Læg dem på en rist, så overskydende væde kan rende af.
 13. Pensl dem med abrikos-marmeladen.. og buon appetito.

Ingredienser | Babà al rum | den nemme opskrift

300 gram manitoba-mel (køleskabskoldt)

300 gram øko-æg

2 gram salt

15 gram sukker

6 gram øko-gær

100 gram øko-smør

Ingredienser til rom-lagen:

1 liter vand

400 gram sukker

20 gram skal fra øko-appelsiner

10 gram skal fra øko-citroner

200ml mørk rom

Ekstra: 200 gram fint blendet abrikos-marmelade

Babà al rum | den nemme opskrift

Babà al rum | den nemme opskrift

En mere børnevenlig version kan laves ved at hælde rommen i lagen inden opkog, således at alkoholen fordamper.

I Napoli (og andre steder i Italien) findes Babà i forskellige former; nogle er fyldt med konditorcreme eller flødeskum. De fås i store og små størrelser.

Babà har mange historier hægtet på sig, men der er ingen tvivl om, at den ikke er opfundet i Italien. Den kom ad omveje fra Paris, som i de sidste århundreder har haft et meget tæt forhold til Napoli. Mange franske forretningsfolk, napolitanske adelsmænd og folk fra det bedre borgerskab havde i det 17- og 18-århundrede franske kokke tilknyttet, hvorfor det franske køkken fik indflydelse på det napolitanske.

Tekst og foto: Claus Pedersen
Kilder: Baba.it, Giallozafferano.it, lucianoopignataro.it
  , , , , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.