Bæredygtig vin: Vin der smager af vin – helt naturligt!

Bæredygtig vin: Vin der smager af vin – helt naturligt!

Bæredygtig vin: Vin der smager af vin – helt naturligt!

Hvis du er nogenlundeHvad er vin? interesseret i vin, er du med al sandsynlighed stødt på begrebet naturvin. Med samme sandsynlighed har du også opdaget, at det er noget folk kan være rygende uenige om. Du kan trække på skulderen og tænke, at alle moder kommer og går, og det gælder nok også denne her. Men det tror vi bare ikke på. Faktisk er vi så overbeviste om det modsatte, at vi har droppet alle de konventionelle vine og satser hele butikken på økologiske, biodynamiske og naturlige vine. Hvorfor nu det, og hvad er hvad? Det kan vi sagtens forstå, du er forvirret over, men vi vil rigtigt gerne forklare dig det, og måske endda inspirere dig til at prøve noget helt naturligt.

Er al vin ikke naturligt?

Furlani Trentino  I udgangspunktet er al vin et naturprodukt, og har været det siden de første lerkar med fermenteret druesaft blev drukket i Kaukasus og det nordlige Kina for hhv. 8000 og 10000 år siden. Men siden da har vinproduktionen udviklet sig en hel del. Nu om dage er vinproduktion et højteknologisk, mekaniseret foretagende. Stokkene står på snorlige rækker og angsten for sygdom og insekter kan kontrolleres med rigelige mængder sprøjtegift. Markerne høstes med maskiner, druerne mases også mekanisk, mosten tilsættes gær fra et laboratorium og pumpes rundt i forskellige tanke og fermenterer i ståltanke med streng temperaturkontrol. Væsken sminkes med op til 50 forskellige tilsætningsstoffer fra citronsyre over sukker og farvestoffer til træflis, og festen sluttes af med et skud svovl, så der ikke er nogle urenheder, der kan gære videre nede i flasken efter lukning. Dette er konventionel vin. Skål! Fordelene ved at lave vin på denne måde er der mange af: Man kan producere stabilt meget fra år til år, man skal ikke frygte at gå fra hus og hjem, hvis et enkelt år byder på sygdomme eller insekter, man sparer mange penge i arbejdskraft og man kan stort set få sin vin til at smage, som man helst gerne vil eller som forbrugeren efterspørger. Men der er også ulemper. Produktionsmetoderne er alt andet end bæredygtige, og trækker store veksler på Moder Jord. Vinen mister sit umiskendelige særpræg, når man sminker den til ukendelighed, for hvis vinen produceres alene efter, hvad der kan sælges nemmest, kommer al vin til at smage ens. Og den subjektive betragtning: Konventionel vin med pesticider, svovl og halløj giver unaturligt syge tømmermænd.

Bæredygtig vin

Som en modpol findesVinbonde i Umbrien der vin, der produceres på en mere bæredygtig måde og med fokus på terroir. Terroir er den magi, der får vinen fra en specifik mark til at smage præcis som den gør. En blandning af mikroklima, jordbundsforhold samt flora og fauna med et unikt fingeraftryk. Jo mere bonden passer på jorden, jo mere kommer det til udtryk. Entry-level for bæredygtig vin hedder økologisk vin – eller rettelig vin lavet på økologisk dyrkede druer. Det betyder, at vinbonden ikke har sprøjtet sin mark med pesticider, herbicider eller fungicider. Men han må gerne sprøjte med kobbersulfat. Der er ingen regler om brug af maskiner i marken eller i kælderen, og han må også gerne tilsætte tilsætningsstoffer, men KUN hvis disse også er økologiske. Resten af vinificeringen må foretages ligeså konventionelt, som i almindelig vin. Øko-vin siger egentligt ikke så meget om slutproduktet andet, end at bondemanden har foretaget nogle valg i marken, der er mere bæredygtige end hans konventionelle nabo. Økologiske landbrug kan certificeres med forskellige ordninger, den mest almindelige kender du som det lille bladformede stjerneemblem på en grøn baggrund. Mange af disse certificeringer er dyre og administrationstunge, så en masse vinbønder vælger dem fra. Det stiller dig dårligt som forbruger, men spørg gerne din vinpusher (os), og så må du stole på os…
    

 Hvad er vin?På niveau-to har vi biodynamisk produceret vin. Og ærligt talt: Her er vi ude i noget værre hokus-pokus. Baseret på den østrigske filosof Rudolf Steiners idéer om universets sammenhæng, graver folk ko-horn og aske ned i jorden og sprøjter med homøopatiske doser af mærkværdige ting på druerne. Og i begyndelsen grinte folk. Højt og længe. Det er de holdt op med. For det virker. Helt beviseligt. Selv vingårde i Bordeaux, som er den ubestridte højborg for konventionel og konservativ vindyrkning, omligger til biodynamik. Hvorfor det virker kan vi ikke rigtigt blive kloge på, men den gængse opfattelse er, at da biodynamisk teori handler om, at passe godt på de mikroøkosystemer, der er i den topjord, hvor stokkene står, så passer og plejer de markerne med en uhyggelig høj opmærksomhed på de mindste detaljer. Og det kan smages. I lighed med økologerne må de gerne bruge kobbersulfat, men kun halvdelen af hvad man tillader i økoproduktion. Den mest berømte certificering er Demeter, og koster ligeledes en masse penge, hvorfor du igen er nødt til at stole på os. Ja, vinhandel er en tillidssag.
    Det tredje niveau hedder naturvin. Og mens de færreste har noget i mod de to første kategorier, så er det her vandene skilles. Det kræver sin plads, at fortælle hvorfor, så det skal have sit helt eget indlæg. Fortsættelse følger…

Tekst: Andreas Sievers | Foto: Claus Pedersen
  , , , , , , , , , , , ,


One thought on “Bæredygtig vin: Vin der smager af vin – helt naturligt!

  1. Pingback: Hvad er biovin? - biovinmio.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *