Italiensk kaffe – Il Caffé

Mokkakande

Da italieneren Angelo Moriondo i 1884 opfandt espressomaskinen, lagde opfinderen fra Torino samtidig grundstenen for den moderne italienske kaffe.

Espresso danner basen for forskellige typer af kaffe, vi gennemgår de mest kendte herunder.

Caffé Espresso

Foruden vigtigheden af kaffebønnernes kvalitet, er den gode Espresso præcis 25 sekunder om at løbe igennem kaffemaskinen, ellers skal formalingen af bønnerne finjusteres. Kaffepulveret stampes med cirka 12 kilos tryk og vandet/dampen trykkes gennem kaffen med et tryk, ved hjælp af maskinens pumpe, på 9 bar. Espresso, som optimalt består af 2,5 cl kaffe lavet på 7g formalede og ristede bønner og 90 grader varmt vand, drikkes af små forvarmede porcelænskopper. Laves også som “Doppio” – dobbelt op.

Caffé Ristretto

En Caffé Ristretto er en koncentreret Espresso med mindre vand og mindre end 2,5 cl kaffe i koppen.

Caffé Corto

Endnu en koncentreret variant. Caffé Corto(kort) har dog en større mængde koffein end Caffé Ristretto, hvilket gør. at den er bedre at vælge i baren. hvis man ønsker at blive stimoleret til en stresset dag.

Tilsammen konsumerer hver italiener 5 kg kaffe om året, og cirka 14 milliarder små kopper espresso ryger igennem “Angelos” maskiner på barerne rundt om i Italien.

Caffé Lungo

Caffé Lungo(Lungo betyder lang) er en Espresso hvor mere vand er passeret igennem kaffepulveret, hvilket giver en kaffe med færre aromaer, mere koffein og et indhold på cirka 3,5 cl.

Caffé Corretto

En almindelig Espresso tilsat lidt alkohol i form af f.eks. Grappa

Caffé Macchiato

En Espresso tilsat lidt mælk, enten varmt eller koldt(bed om Macchiato caldo eller Macchiato freddo). Macchiato betyder plettet og hentyder til de “pletter” mælken giver i kaffen.

Caffé Americano

Amerikansk kaffe, som ordene betyder, laves som Espresso med 8 cl vand. Vælg denne type, hvis du savner den danske kaffe.

Cappuccino

En Cappuccino består af 1 del Espresso(2,5 cl), 1 del mælkeskum og en del varmt mælk(maks. 70 grader). Serveres traditionelt i porcelænskop.

Caffé Latte

Caffé Latte laves ofte med en Espresso Doppio og serveres i glas med varmt mælk.

Latte Macchiato

En kaffe der serveres i glas og bestående af en Espresso, 40 % mælkeskum og 60 % varmt mælk.

Lav italiensk kaffe i hjemmet på MokkaKanden “La Moka”

Selv uden en dyr espressomaskine kan man lave en god Caffé Espresso i hjemmet. Vi giver her nogle vigtige tip til en god kop italiensk kaffe lavet på Mokkakanden.

La Moka eller La macchinetta består groft sagt af 3 dele; en kedel til vandet, en beholder med filter til kaffepulveret hvor vandet presses op og sidst en opsamlingskande.

Processen er meget simpel, men følg disse regler for det bedste resultat:

  • Beregn 5-7 gram fintkværnet(ikke for fint eller for groft) kaffe per person og ca. 10 cl vand
  • Pres ikke kaffen
  • Brug godt vand – undgå kalkholdigt vand fra hanen
  • Fyld aldrig vand over ventilen i underdelen
  • Sæt kanden på lavt blus med låget lukket(nogle sværger til åbent låg)
  • Sluk for blusset akkurat som mokkakanden starter med at sprutte. De bedste aromaer kommer ud når temperaturen når 65 grader – når temperaturen når højere fremkommer flere bitterstoffer samt en brændt smag.
  • Rør en omgang i kaffen førend den hældes på kop
  • Vask ALDRIG mokkakanden med sæbe og Aldrig i maskine – skyl den blot med varmt vand

Mokakanden blev opfundet af Alfonso Bialetti i 1933 i regionen PIemonte. Alfonso fik ideen i 20´erne, efter at have set lokale kvinder vaske tøj i store vaskekar udstyret med et rør i midten, som samlede vaskevandet op og fordelte det ud over tøjet. Bialetti er stadig en stor producent af Mokakander i Italien og holder fast i traditionen at bruge aluminium som materiale, da de hårdnakket mener, at det er det bedste for smagen. Andre konkurrenter er forlængst gået over til rustfrit stål. Der står i dag en Mokakande i over 90% af de italienske hjem