Italienske måltider og spisevaner

Italienernes madvaner i Nord- og Syditalien er ekstremt forskellige. Det generelt noget tungere Norditalienske køkken, hvor smør, kødrige retter og ris ofte dominerer, ligger generelt længere fra det lettere Mellem- og Syditalienske køkken, med frisk eller tør pasta, olivenolie og solrige grøntsager. I denne generalisering skal man tage højde for regionale forskelle, familietraditioner og om man befinder sig ved vandet eller længere inde i landet – ved vandet spiser man cucina di mare og inde i landet er det cucina di terra – altså fiskekøkken og landkøkken. Ydermere skal man have de mange syditalienere in mente, som emigrerede til det høj-industrielle Norditalien under det økonomiske mirakel i slut 50’erne. Visse syditalienske madtraditioner er her ført videre i Norditalien og selv 2. og 3. generation nyder derfor godt af de gamle familieopskrifter fra deres syditalienske bedsteforældre.

Når vi således slår fast at Italien ikke ejer et enhedskøkken, kan vi dog godt vove pelsen og tale om italienernes spise(tids)vaner, da de i realiteten minder mere om hinanden, end den mad der indtages.

Måltiderne er forholdsvis ens bygget op. Eneste store forskel er spisetidspunktet, som, jo længere sydpå man bevæger sig, ligger senere. Her spiller varmen selvfølgelig ind. Det er ikke uset at spise aftensmad hen imod kl. 22 – 22:30 en varm sommeraften på Sicilien. Italienernes mange mellem-måltider gør det desuden lidt nemmere at holde sulten for døren.

 

ColazioneBrioche alla crema

Morgenmad i Italien indtages ofte på en Bar og består af en af de mange typer kaffe og morgenbrød af den søde slags. Ofte har barerne et mindre, eller større, udvalg af disse kager, med eller uden fyld af cremer og marmelader. Du finder bl.a. Brioche, Cornetto og Sfoglia i barens glasmontre. Desuden laver visse barer friskpresset appelsinjuice, Spremuta, eller sælger Succhi di frutta på glasflaske, hvilke er blendede eller pressede frugtjuicer som f.eks. abrikos, pære eller æble.

Indtages morgenmaden hjemme, er toastbrød med marmelade, kiks eller småkager (biscotti) samt youghurt blandt italienernes favorit produkter.

Generelt for både Syd- og Norditalien er det, at morgenmaden er lille og betragtes knapt som et måltid – spises tidligt mellem 6 og 9 om morgenen.

PranzoGnocchi al Gorgonzola

Den italienske frokost er reelt, mange steder i Italien, dagens store måltid. Mange italienere, flest i det generelt varmere Syditalien, holder frokostpause mellem 12-15 og indtager ofte frokost i hjemmet. Før kvinderne for alvor kom på arbejdsmarkedet, stod den klassiske italienske Mamma i køkkenet og tilberedte hjemmelavet mad til både mand og børn. De italienske børn har fri 12:30-13:30 fra skolen(de går også i skole om lørdagen) og kunne således deltage i den store frokost.

Traditionelt set bestod Pranzo af en Primo piatto, en forret som f.eks. pasta, efterfulgt af en Secondo, en hovedret bestående af hovedsageligt kød eller fisk med eventuelt Cortorni – garniture serveret a parte. Frisk frugt og/eller ost til at afrunde måltidet og en caffè (espresso) som afslutning på frokosten.

De italienere der ikke, af arbejdsmæssige årsager, når hjem i middagspausen, ses ofte snuppe en Panino (sandwich), eller salat på de italienske Bar, hvis de altså ikke, i farten, køber Pizza al taglio/Pizza al trancio – altså Pizza by the slice på det lokale Pizzeria.

CenaTriglie Alla livornese

Aftensmaden er det andet og sidste måltid på dagen. Alt efter hvor du befinder dig i Italien, mødes de italienske familier rundt om bordet sent eller meget sent på aftenen. Det er ikke uhørt at syditalienske familier spiser så sent som kl 22.

Maden er konstrueret på samme måde som frokosten. Indimellem sniger der sig en antipasto eller to ind før il primo og il secondo, altså en lille forret af appetizer størrelse. Det er naturligvis ikke alle familier, som indtager både antipasti, primi og secondi, men ens for de fleste italienske aftensmåltider er det, at der ikke serveres en piatto unico – en tallerken med mange elementer på (svarende til en dansk bøf med bløde løg, kartofler, sovs, surt og sødt). I Italien spiser man enkelt, dvs. noget kød, skaldyr eller fisk alene på tallerkenen eller med en eller to garniture, ofte a parte.

Il pranzo della domenicaArrosto di maiale

Italienerne er i statistikkerne ikke det mest restaurant-besøgende folkefærd og en af grundene skal nok findes i den kvalitet, som La Cucina Casalinga (hjemmelavet mad) står for. Ofte spiser man faktisk bedre hos familien end på restaurant. Dog er der en tendens til, sammen med venner eller familie, at tage på Pizzeria, og i afslappet stil at hygge med Pizza og vin.

Om søndagen mødes mange italienske familier til frokost (Il pranzo della domenica), hvor retter efter familieopskrifter eller egnsspecialiteter indtages efterfulgt af en dessert, frugt og kaffe. Hos bedsteforældrene i Toscana serveres der tit fyldte artiskokker, lasagne, Arrosto di maiale (italiensk flæskesteg) og frittate (forskellige æggekager) ved søndagsfrokosten. Sammenkomsten er en uundgåelig begivenhed hos de fleste italienske familier og samtaleemnet er ofte mad, maden der bliver spist og hvordan en fjern slægtning laver samme ret, men på en anden måde – italienerne elsker utvivlsomt at diskutere gastronomi.

MerendaCinque e Cinque

Merenda forbindes ofte med skolebørnenes mellemmåltid sidst på formiddagen. Efter en forholdsvis lille morgenmad, begynder sulten at tage til hen ad formiddagen og en Spuntino(snack), i form af et stykke pizza, focaccia, panino (sandwich) eller andet nemt indtages. Merenda bruges også om et mellemmåltid senere på eftermiddagen, hvor man med relativt lang tid til aftensmaden, begynder at mærke sulten. Generelt bruges Merenda når man taler om mellemmåltider.

AperitivoAperitivo

Et af de kæreste mellemmåltider for italienerne er Aperitivo’en. Den kan f.eks. indtages på den lokale barderhjemme eller ved festlige sammenkomster. På mange af Italiens barer bliver der stillet små butterdejs vol au vent med forskelligt fyld, små Tramezzini (sandwich af specielt hvidt toastbrød uden kanter), oliven, chips, nødder og andre lækre snacks frem på disken, som varierer meget alt efter hvor du befinder dig i Italien. I nogle barer betaler man et engangsbeløb på 5-10 Euro for en drink og kan så spise gratis af de mange snacks. Andre steder køber man bare drikkevarer, ofte for italienerne er det de små bitre alkoholiske drikke som Aperol eller Lo Spritz(blanding af Prosecco, danskvand og en alkoholisk bitter drink som Aperol), eller bare mousserende vin, og så er snacks inkluderet.

Lo spuntino di mezzanotte

Lo spuntino di mezzanotte svarer til vores natmad. Den indtages evt. efter en lang aften ude i byen, hvor sulten melder sig ved hjemkomsten. Den absolut sikre variant, er den efterhånden klassiske pastaret Spaghetti, aglio, olio, peperoncino, som er, hvilket navnet indikerer, Spaghetti vendt i god olivenolie, hvidløg, chili og friskhakket persille.