Piemonte

Vigtige vine fra Piemonte:

Alta Langa DOCG

  • Druer: Pinot nero eller Chardonnay.
  • Lagring: Minimum 2 år på flaske.
  • Karakteristika: Mousserende hvid, rosé eller rød vin.
  • Produktionszoner: Produceres i provinserne Asti, Cuneo og Alessandria.
  • Kendte producenter/vine: Germano Ettore/Alta Langa Metodo Classico, Vigne Regali/Cuvée Aurora.

Asti DOCG(Asti spumante/Moscato D´Asti)

  • Druer:  Moscato bianco.
  • Lagring: Ingen
  • Karakteristika: Typisk sød og hvid mousserende vin. Tydelig muscat (druen) i smag og luft. Fint og vedholdende “skum”.
  • Produktionszoner: Produceres i provinserne Asti, Cuneo og Alessandria.
  • Kendte producenter/vine: Walter Bera/Bera Moscato D´Asti, Cascina Fonda, Bel Piano.

Barbaresco DOCG

  • Druer:  Nebbiolo.
  • Lagring: 2 år. 4 år for Riserva.
  • Karakteristika: En flot rubinrød og intens farvet rødvin ofte med noter af viol i næsen. Tør og harmonisk vin.
  • Produktionszoner: Produceres i provinsen Coneo.
  • Kendte producenter/vine:  Marchesi Gresy/Martinenga Barbaresco Docg. Albino Rocca/Barbaresco Brich Ronchi Docg.

Barbera d’asti

  • Druer:   Barbera. 10% af andre røde druer egnet til Barbera d’Asti er tilladt.
  • Lagring:  14 måneder hvoraf mindst 6 skal være på fad – senest fra 1. november i høståret.
  • Karakteristika: Rubinrød med tendens til granatrød i ældre årgange. Vinøs, med karakteristisk duft og tendens til æterisk med alderen. Tør og fyldig krop. Med tilstrækkelig lagring bliver vinen mere harmonisk, behagelig og fyldig i udtryk.
  • Produktionszoner: Diverse kommuner i Cuneo provinsen.
  • Kendte producenter/vine: MIchele Chiarlo/La Court. Cantina sociale sei castelli/Barbera d’Asti superiore DOCG Nizza.

Barbera del Monferrato DOCG

  • Druer:  Minimum 85% Barbera. Maksimum 15% Freisa og/eller Grignolino og/eller Dolcetta .
  • Lagring: 2 år. for Superiore.
  • Karakteristika: En let tilgængelig Barbera vin, rund i smag og lette toner af Marascino kirsebær i næse.
  • Produktionszoner:  Produceres i provinserne Alessandria og Asti.
  • Kendte producenter/vine: Villa sparina/Rivalta Barbera.

Barolo DOCG

  • Druer:  Nebbiolo 100%.
  • Lagring:  38 mdr. heraf 18 på fad. Riserva 62 mdr. heraf 18 på fad.
  • Karakteristika:  En stor vin med en høj alkoholprocent. Tanninrig og fyldt med nuancer i både næse og mund; lige fra små vilde skovbær, tobak og vanilje til muskatnød og lakrids
  • Produktionszoner:  Cuneo provinsen – herunder bl.a kommunerne Barolo, La Morra ogSerralunga d´Alba.
  • Kendte producenter/vine: Aldo Conterno.

Brachetto d’acqui DOCG

  • Druer: Brachetto.
  • Lagring:  Ingen lagring påbudt.
  • Karakteristika: Aromatisk duft af bl.a Muscat. Smag, sød. Lettere mousserende med en minimum alkoholprocent på 13,5.
  • Produktionszoner:  Provinserne Asti og Alessandria.
  • Kendte producenter/vine:  Producenten Banfi.