Muslinger med tomat, chili og hvidløg

Muslinger i lertøjsgryde

Muslinger med tomat, chili og hvidløg – en fantastisk velsmagende ret fra Napoli, hvor den kaldes zuppa di cozze alla napoletana. Retten er et kæmpe hit hos os, og hvis man ikke er den helt store fan af muslinger, så kan denne opskrift måske være vendepunktet. Muslingerne får således masser af modspil fra de søde tomater, det syrlige fra citronskallen, den pikante chili og friskkværnede peber. Der er simpelthen så meget smæk på smagen her, at tænderne løber i vand bare ved at skrive om det.

Muslinger med tomat, chili og hvidløg

Muslinger med tomat, chili og hvidløg – fremgangsmåde

  1. Start med at rense muslingerne i koldt vand. Er de pæne, skylles de bare. Er der en del skidt, kan man med fordel hælde en halv æske groft salt ud over dem, hvorefter de gnides mod hinanden under rindende vand. Sørg for at kassere ødelagte muslinger og åbne muslinger, der ikke lukker ved, at man banker dem let mod køkkenvasken. Fjern evt. “skæg”: tag fat i “trådene”, som stikker ud af muslingen og træk til. Hold dem på køl efter rens.
  2. Skær alle grøntsager i små grove tern. Hak persillen groft, og mas hvidløget let.
  3. Steg grøntsager, persille, hele chili og hvidløg i lidt olivenolie i 2-3 min. i en stor lertøjsgryde, som er varmet langsomt op. Drys en smule salt på grøntsagerne og hæld herefter vinen på.
  4. Lad vinen fordampe helt og hæld derefter tomaterne på. Smag til med lidt sukker og salt.
  5. Lad tomatsaucen simre sig cremet og tyk i 10-15 minutter.
  6. I mens grilles brødet på en grill eller under grillen i ovnen. Når de har fået godt med farve gnides de med hvidløg.
  7. Hak citronskallen fint eller snit den i lange strimler – alt efter smag.
  8. Pluk nogle persille blade og skyl dem.
  9. Skru op for blusset og hæld muslingerne i. Læg låg på og lad det hele dampe til de åbner sig. Vend muslingerne et par gange undervejs. Lad dem ikke dampe for længe, de skal bare lige åbne sig.
  10. Placer brødene i bunden af suppeskåle og hæld muslinger med lidt suppe udover, som brødet suger til sig. Giv muslingerne et ordentlig skud peber fra peberkværnen og drys med friske persilleblade samt citronskal. Muslingerne spises med fingrene, og suppen/brødet med en ske.
  11. Muslinger bør serveres rygende varme – drik en afkølet og let frugtig hvidvin med lidt krop.

Ingredienser 2-4 portioner

1 kilo muslinger

600 gram blendede flåede tomater i god kvalitet.

1 dl tør hvidvin

2-4 små italienske tørrede chili (peperoncino)

2 fed hvidløg til saucen og 1/2 til brødene

1 stængel blegselleri

1 lille gulerod

1 lille løg

1 lille håndfuld hakket bredbladet persille til sauce

4 skiver tykt rustikt italiensk brød

Persilleblade til pynt

Skallen fra 1/2 øko-citron

Friskkværnet peber

Muslinger med tomat, chili og hvidløg

Peberkværn

Opskriften kan anvendes som en forret til 4 personer eller hovedret til 2 personer. Brug suppeskåle (ikke dybe tallerkner), som kan tage en stor portion muslinger.

Pas på ikke at salte tomatsaucen for meget, da muslingerne er salte i sig selv.

I nogle versioner tilsætter napolitanerne også blæksprutte til retten.

Muslinger i suppeskål

Til muslinger, hvorPapeo vermentino der også indgår chili, hvidløg og tomat, er der en del hensyn at tage i forhold til vinvalg. En ikke for ung og frisk vin med semi-højt syreindhold er at foretrække. Vinen må gerne have lidt aromatiske træk og en medium krop, men hold hvidvine med for meget fad langt væk.

Vi har valgt en hvid med en forholdsvis høj alkoholprocent på 14. Den har både nok syre og fedme til at matche muslingernes sødme og tomaternes sødme/syre.

Et alternativ kunne være en rød på sangiovese-druen, som altid har et godt tag på tomater.

  , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


2 thoughts on “Muslinger med tomat, chili og hvidløg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *