Blækspruttesalat med nye kartofler

Blækspruttesalat med nye kartofler

Blækspruttesalat med kartofler er en rigtig klassiker i middelhavslandene. I Italien, hvor retten har navnetInsalata di polpo e patate, finder man et hav af variationer. Nogen sværger til selleri og andre til peberfrugt eller små daddeltomater som ingrediens i den delikate salat. Herunder finder du den enkle opskrift uden de store dikkedarer, og med blækspruttens møre kød i centrum. Ofte ville man hive de store bagekartofler frem, men i sæson er skrabede, nye jordknolde at foretrække.

Blækspruttesalat med nye kartofler

Blækspruttesalat med nye kartofler 4-6 personer

  • 1 lille ottearmet blæksprutte på 600-1200 gram
  • 10-12 mellemstore nye kartofler eller 3-4 store bagekartofler + 1 ekstra til vandet hvor blæksprutten koges.
  • 1/2 dl hvidvinseddike
  • 4-5 laurbærblade
  • 4-5 peberkorn
  • Et lille bundt bredbladet persille. Pluk persillen og gem stilkene til kogevand.
  • 1 lille fed hvidløg
  • 1/2 dl. god
    ekstra jomfru olivenolie
  • Saften fra 1/4 øko-citron
  • Flagesalt og friskkværnet peber

Bklæskprutte skind skrabes

Blækspruttesalat med kartofler

Blækspruttesalat med nye kartofler

  1. Vask bløddyret godt med frisk, koldt vand. Sørg for, at få alt sandet ud fra de små sugekopper.
  2. Fjern øjnene med en lille skarp kniv. De sidder lige under hovedet!
  3. Herefter skæres næbbetud af munden. Det sidder lige i midten af alle armene. Skær ned i hullet og træk næbbet ud.
  4. Så findes kødhammeren frem og de otte arme bankes møre i 5-6 minutter.
  5. I mellemtiden koges en stor gryde vand op, som er tilsat lidt hvidvinseddike, et par laurbærblade, nogle få peberkorn, lidt persillestilke og en kartoffel.
  6. Dyp den rengjorte blæksprutte i vandet tre-fire gange, så armene krøller op. Herefter ligges den ned i det kogende vand. Skru ned for blusset og lad vandet netop koge. Den skal have en lille times tid. Tjek den evt. efter 40-45 minutter.
  7. Mens blæksprutten hygger sig, skrabes de nye kartofler (eller skraldes bage kartoflerne) og skæres herefter ud i mundrette stykker. Kog dem al dente i rigeligt saltet vand med et par laurbærblade og nogle af stilkene fra persillen. Tag dem op af det varme vand og lad dem køle helt ned.
  8. Tag blæksprutten op, når den er mør, og lad den køle lidt af.
  9. I mellemtiden lægges den plukkede bredbladet persille i stor
    skål vand i 5 min. Tag persillen op og slyng den. Når urten er tør hakkes den helt fint med hvidløget – eller efter behag.
  10. Der piskes en emulsion af olivenolien og citronen.
  11. Skrab  skindet af den afkølede blæksprutte med en lille skarp urtekniv (kan undlades). Skær blæksprutten ud i mundrette stykker.
  12. Læg stykkerne af blæksprutte, kartoflerne, persille/hvidløg, salt og friskkværnet peber samt citron/olie blandingen i en skål. Bland salaten godt rundt og smag til med salt eller friskkværnet peber efter behov.
  13. Server salaten ved stuetemperatur med en kølig flaske hvidvin og masser af italiensk brød.

Frisk ottearmet blæksprutte

Blæksprutteøjne

Blækspruttens mund

Blæksprutte bankes mør

Blæksprutte dyppes i kogende vand

Tips og info

Tricket med bagekartoflen i vandet til blæksprutten er et gammelt husmorråd, som jeg har fået i Italien. Det skulle efter sigende tage den skarpe lugt/smag fra sprutten.

Man kan sagtens spise salaten lun. Her kan man med fordel koge blæksprutten hel og servere den med de lune kartofler vendt i olie/citronblandingen.

  , , , , , , , , , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *