Maremma – en advarsel

Her lander sÃ¥ det sidste indlæg(i denne omgang)Lardo om Maremma-omrÃ¥det i det sydvestlige Toscana. Vi var omkring Scansano og vinen Morellino di Scansano DOCG, som nu ogsÃ¥ er blevet til hÃ¥ndværksis – druen Morellino altsÃ¥. Vi smagte pÃ¥ nogle gode egnsretter som Acqua Cotta(kogt vand) og Tortelli Maremmani i Massa Marittima. Tilsidst ville vi gerne komme med et forslag til en restaurant i Suvereto, i den nordlige del af Maremma. Vi havde gjort forarbejdet og gravet dybt i omrÃ¥dets restaurant anmeldelser. Desværre bliver det ikke til en anbefaling i denne ombæring, men i stedet en advarsel. Restauranten vi hermed advarer imod er, den ellers kendte i omrÃ¥det, Ombrone. Helt smÃ¥ portioner, overpriser og direkte fejl-serveringer og efterfølgende dÃ¥rlige forklaringer var fællesnævneren aftenenVildsvin igennem. Vi startede ud med en antipasto – Lardo di Colonnata med toscansk landbrød.

Lardoen smagte knapt sÃ¥ intens som den ægte Lardo fra Colonnata, brødet var bare daggammelt. Derefter sprang vi direkte pÃ¥ hovedretter, hvor jeg selv havde valgt en “Cinghiale in umido”(langtids grydestegt vildsvin) og min medspiser havde bestilt “tagliata di Chianina”(skiver af oksekød af racen Chianina og en klassiker i hele Toscana).

Vildsvinet var som sÃ¥dan i orden, men da minSvineret medspiser fik en sammenkogt ret med lyst kød(læs:svinekød) væltede korthuset helt. Da vi gjorde opmærksom pÃ¥ fejlen sagde tjeneren at det da heller ikke var Chianina oksekød, men han ville lige spørge i køkkenet. Tilbage ved bordet, 5 minutter senere, fÃ¥r vi forklaringen, at nÃ¥r oksekød ligger i mælk, tager det en anden farve(!). Da vi gjorde opmærksom pÃ¥ at “Tagliata di Chianina” som regel er højreb, stegt rødt og ikke smager som svinekød, endda med samme konsistens, sagde han, at han godt kunne se det fra vores side, men nÃ¥r han nu havde spurgt hans bedstemoder som stod i køkkenet kunne han ikke rigtig komme med en anden forklaring(!)

Vi valgte at lade retten stÃ¥, springe desserten over og forlade etablissementet. Efterfølgende har vi kontaktetGolfo di Baratti konsortiet 5R som stÃ¥r for kontrol og beskyttelse af fem italienske kødkvægsracer deriblandt Chianina – vi afventer svar. At servere noget og foregive at det er et beskyttet produkt er ulovligt og noget man ser meget alvorligt pÃ¥ i Italien. Noget som vinbranchen har mÃ¥ttet sande og mistet mange markedsandele pÃ¥. Her var det lidt for Ã¥benlyst og vores advarsel er hermed givet videre. Suvereto er ellers en hyggelig lille by og for ikke at ødelægge den ellers gode sommerglæde bringer vi her nogle stemningsbilleder fra Maremma.

 

 

udsigt fra Acropoli di Populonia

 

 

 

 

 

 

Nyttig information:Tagliata di manzo

For god ordens skyld bringer vi her et billede af en ægte “Tagliata di Chianina”:


  , , , , , , , ,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.